Kasumović podnio krivičnu prijavu protiv Federalnog ministarstva finansija

Preporučujemo

Kabinet gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića dostavio je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavu krivičnog djela protiv odgovornih lica u Federalnom ministarstvu finansija.

“Naime, Grad Zenica je u  postupku pribavljanja relevantnih informacija o postupanju ovlaštenih lica Federalnog ministarstva finansija došao do saznanja da nisu poduzete potrebne pravne radnje u drugostepenim postupcima rješavanja o žalbama pravnih lica koja se bave pružanjem usluga igara na sreću.

- -

Ministarstvo finansija FBiH kao drugostepeni organ duže vrijeme ne poštuje propisane rokove za rješavanje po žalbama, čime se nanosi direktna šteta Budžetu Grada Zenica, s obzirom da je riječ o izvornim budžetskim prihodima Grada Zenica.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Zenica je na svojoj sjednici održanoj 28. decembra 2016. godine donijelo Odluku o izmjenama Odluke o komunlnim taksama Grada Zenica. Porezna uprava FBiH – Kantonalni ured Zenica, Porezna ispostava Zenica je u skladu sa tom Odlukom, postupajući u okviru svojih ovlaštenja, sačinila i podnijela porezne prijave komunalne takse u ime poreznih obveznika pravnim licima koja se bave pružanjem usluga igara na sreću, a koji nisu podnijeli prijave i koji prijave nisu podnijeli u propisanim iznosima. Na ove prijave porezni obveznici su podnijeli žalbe koje su dostavljene Federalnom ministarstvu finansija kao drugostepenom organu na postupanje. Iako je prema odredbi člana 76. stav 3. Zakona o poreznoj upravi FBiH rok za rješavanje po žalbi je 30 dana Federalno ministarstvo finansija nije u zakonskom roku riješilo ni jednu žalbu.

Postupanje Ministarstva finansija FBiH za posljedicu ima neostvarivanje budžetskih prihoda Grada Zenica. Unatoč urgencijama Grada, odgovorna lica u Federalnom ministarstvu finansija svojim nepostupanjem u ovim predmetima nastavljaju krišiti zakonske odredbe, zbog čega Grad Zenica trpi štetne posljedice. Iz tih razloga, danas je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavljeno krivično djelo protiv odgovornih lica u navedenom Ministarstvu”, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Zenice.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...