Katalonski separatisti se dogovorili da ponovo izaberu Puigdemonta za predsjednika

Preporučujemo

Vodeće katalonske separatističke partije složile su se da ponovo izaberu Carlesa Puigdemonta za predsjednika tog regiona, izjavili su njihovi predstavnici. Puigdemonta koji je u Briselu od kada su ga centralne španske vlasti smijenile zbog pokušaja da otcijepi Kataloniju od Španije, očekuje hapšenje čim se vrati u zemlju.

Portparol Puigdemontovog pokreta Zajedno za Kataloniju rekao je da je on sinoć u Briselu dobio podršku secesionističke Republikanske ljevice Katalonije (ERC) bivšeg potpredsjednika Vlade Oriola Junquerasa.

- -

Portparol ERC-a takođe je potvrdio da je postignut dogovor, i dodao da će Puigdemont ponuditi da govori preko video-linka pred regionalnim parlamentom ovog mjeseca, ili će član njegove stranke pročitati njegov govor. Kandidati za rukovodstvo regiona su obavezni da održe govor prije glasanja.

Španski premijer Mariano Rajoy smijenio je Puigdemonta i njegovu vladu pošto je regionalni parlament u oktobru glasao za proglašenje nezavisnosti Katalonije. Međutim, secesionističke partije, uključujući i Puigdemontovu, osvojile su većinu na regionalnim izborima u decembru.

Puigdemont je otišao u Belgiju da bi izbjegao pritvor tokom istrage pod optužbom za pobunu.

(FTV/index.ba)

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...