Katar će izdvojiti 480 miliona dolara za pomoć Palestincima

Preporučujemo

Naredbom emira Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija vlasti Katara donirat će 480 miliona dolara pomoći za palestinski narod, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopćilo je da je emir Al Thani naredio izdvajanje 480 miliona dolara za pomoć Palestincima na području okupirane Zapadne obale i u blokiranoj Gazi. U saopćenju se navodi da je i ta pomoć pokazatelj bratskih, arapskih i vjerskih veza između naroda dvije zemlje.
Katar će tako za potrebe obrazovnih i zdravstvenih sistema u Palestini osigurati 300 miliona dolara, a preostala sredstva će biti namijenjena za humanitarnu pomoć.

Dijelom sredstava Katar će podržati i programe Ujedinjenih nacija i projekt elektrifikacije u palestinskim regijama. Katar je pozvao i ostatak međunarodne zajednice na odgovorno djelovanje i pružanje podrške u prevazilaženju problema s kojima je suočen palestinski narod.

Lider palestinskog pokreta Hamasa Ismail Haniyye zahvalio se vlastima Katara na najavljenoj pomoći. “Pozdravljamo i zahvaljujemo se katarskom emiru Al Thaniju na pomoći i iskazanoj solidarnosti i velikodušnosti“, poručio je prvi čovjek Hamasa.

Najnovije

Pećanac nakon smrti mlade doktorice: U MUP-u se komesari i ministri smjenjuju k’o na filmskoj traci, politika je ušla maksimalno u policiju

Komentarišući slučaj iz Sarajeva gdje je Alen Pleh (42) krvnički pretukao tinejdžere Davuda i njegovu prijateljicu Naidu, Nermin Pećanac,...