Kazazović: Želimo stvoriti digitalno zrele škole, uvodimo i elektronski dnevnik

Preporučujemo

“Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo, od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama”, najavio je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.

On je to istaknuo tokom godišnje press konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati do sada realiziranih projekata ovog ministarstva. Posebno je istaknuto kako su Škole plivanja i skijanja, kao prve u regiji, postale zvanični dio nastavnog plana i programa osnovnih škola u KS-u, prenosi Radiosarajevo.

“Donijeli smo blizu 60 podzakonskih akata što je poprilično impresivno, a riječ je o pravilnicima koji uređuju oblast obrazovanja u Kantonu Sarajevo. To smo činili na način da smo uključili sve interesne grupe, što je također značajno. Mnogo toga smo uradili i na infrastrukturi, posebno kada je riječ o novim objektima koje su otvoreni u ovom mandatu, te projektima energetske efikasnosti. Osim toga, imamo dobru saradnju s drugim organizacijama što nam je zaista važno

Naravno najviše smo ponosni na projekt škole skijanja, koji je direktno vezan s djecom, a od aprila ćemo imati i obavezan projekt škole plivanja za svu djecu četvrtih razreda srednjih škola. Planiramo također i osnovnu školu planinarstva, a sve to želimo staviti kao sastavne dijelove našeg plana i programa”, istaknuo je ministar Kazazović.

Posebno je objasnio i kako ministarstvo provodi modernizaciju obrazovanja u skladu s Europskim standardima, što podrazumijeva visok nivo informatizacije. Razvija se digitalna pismenost nastavnog kadra, kao i njihove digitalne kompetencije, uvedeni su engleski jezik i informatika od prvog razreda osnovne škole, i ove godine predstoji osnovnoškolcima on line upis u srednje škole.

“Posebno je važan i naš cilj informatizacije, odnosno stvaranje digitalno zrelih škola u KS-u. Uradili smo mnogo toga na informatizaciji i učinili jedan veliki korak ka zahtjevima modernog obrazovanja. Tu je posebno važan projekt elektronskog dnevnika, koji bi trebao zaživjeti od naredne školske godine, te e-upis u srednje škole u KS-u”, istaknuo je ministar Kazazović.

Foto: Index.ba

Iza realiziranih projekata i pokrenutih inicijativa stoji riječ struke. Više od šest hiljada nastavnika (učitelja, nastavnika i profesora) čini 27 aktiva nastavnika i stručnih saradnika uključenih u rad Ministarstva, što podrazumijeva izradu pravilnika, smjernica, stručnog usavršavanja nastavnika i stručnih saradnika. Tako je konsultirana i struka kada se kreirao pravilnik o internoj i eksternoj evaluaciji

“Dakle, prvi put na nivou KS-a se sistemski pristupilo za realiziranje eksterne i interne evaluacije obrazovanja, kako to zakon predviđa. Cilj interne i eksterne evaluacije jeste provjera znanja u cilju sistemskog poboljšanja općeg kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u KS-u. Naročito bi se ovom prilikom osvrnuli na uspješnu saradnju s Vijećem roditelja KS-a, koji su popratili izradu ovog pravilnika, te bih napomenula kako će učenici evaluacijama pristupiti anonimno, te da se ovaj proces koristi za praćenje naših aktivnosti u ovom procesu”, kazala je predsjednica Komisije za izradu teksta Pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji Azra Nizić.

Ono što su posebno na kraju konferencije istaknuto jesu Škole plivanja i skijanja, na koje su u ministarstvu posebno ponosni, a koje se organiziraju u cilju razvijanja brojnih sposobnosti kod učenika u Kantonu Sarajevo.

“Za nas su ovi projekti jako bitni jer je riječ o našoj djeci i našoj budućnosti. U ovom slučaju obavezu da djecu uči raznim vještinama na sebe je preuzelo resorno ministarstvo. Tako će djeca sa stručnjacima, o trošku ministarstva, imati priliku da uče plivanje, a suština je da unaprijedimo budućnost i zdravlje naših mališana. Dakle, primarno želimo postići sigurnost djece, te da ih naučimo da koriste sve benefite vode. Ovo je zaista važno i jedan od primarnih aspekata samog zdravlja djece”, zaključila je koordinatorica projekta Škole plivanja Damira Vranešić Hadžimehmedović.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...