Naslovnica Region Kazna i do tri godine zatvora: Zaraženi vladika David na Irinejovoj sahrani...

Kazna i do tri godine zatvora: Zaraženi vladika David na Irinejovoj sahrani širio koronu

Vladika kruševački David služio je u nedjelju 15. novembra opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja znajući da ima koronavirus, nije nosio zaštitnu masku i time je prekršio član 248 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za šta slijedi novčana kazna ili zatvor od tri godine.

Član koji je prekršio “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije” kaže:

– Ko za vrijeme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Vladika kruševački David je nakon sahrane hospitalizovan u bolnicu “Dragiša Mišović”. Iako je crkva apelovala na poštovanje epidemijskih mera, one u ovom slučaju, nisu ispoštovane.

Činjenica da je vladika David služio opelo zaražen uzburkala je javnost, a pokrenuto je i pitanje da li i na koji način će biti kažnjen.

Od koronavirusa do sada je preminulo pet sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop valjevski Milutin, mitropolit Amfilohije, raščinjeni vladika Artemije, monahinja Nina i patrijarh Irinej.