KCUS – Bilježi se značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka

Preporučujemo

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) formiran je Multidisciplinarni tim za hirurgiju jednjaka, koji je u prvih nekoliko mjeseci rada uspješno uradio pet operativnih zahvata.

Po riječima šefa Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a doc. dr. Ilijaza Pilava formiranje tima znatno je olakšalo proceduru za tretiranje karcinoma i oboljenja jednjaka, počevši od dijagnostike, operacije i postoperativnog oporavka.

- -

– Formiranjem Multidisciplinarnog tima poboljšana je komunikacija među kolegama sa Abdominalne i Torakalne hirurgije, te znatno unaprijeđena  organizacija rada. Na ovaj način uspješno su prevaziđene poteškoće koje su se ranije javljale u radu. U Multidisciplinarnom timu su kolege dr. Safet Mušanović i dr. Kenan Grbić, a u narednom periodu imamo u planu dodatne edukacije naših ljekara iz oblasti hirurgije jednjaka – kazao je doc. dr. Pilav, saopćeno je iz KCUS-a

On dodaje da je karcinom jednjaka u znatnom porastu, te je shodno tome upućen zahtjev prema FZZOiR-u za povećanje sredstava za ovu vrstu operacija, za narednu godinu.

– U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjem nivou izdvajaju sredstva od strane FZZOIR. U narednom periodu predviđene su još četiri operacije jednjaka, čime ćemo prekoračiti odobrenu kvotu. S obzirom na evidentan porast karcinoma jednjaka tražili smo odobrenje sredstava za 20 operacija jednjaka godišnje – kazao je doc. dr. Pilav.

Član tima sa Klinike za abdominalnu hirurgiju je i dr. Adi Mulabdić, koji, također, naglašava znatan porast slučajeva karcinoma jednjaka, ali, kako ističe, zahvaljujući stručnim ljekarima, multidisciplinarnom pristupu u radu i raspoloživoj savremenoj opremi ovo oboljenje se uspješno liječi u KCUS-u.

- -

– Hirurgija jednjaka je vrlo specifičan segment hirurgije. Jednjak ima posebnu anatomiju, fiziologiju a samim tim i patologiju. Shodno tome, patološki procesi i promjene na jednjaku zahtjevaju i poseban pristup. Prateći savremene trendove primjenjujemo multidisciplinarni pristup u kojem kolege s više klinika učestvuju u liječenju oboljenja. U sklopu dijagnostike značajnu ulogu imaju ljekari s Klinike za gastroenterohepatologiju, te kolege s Patologije. Hirurški tim čine torakalni i abdominalni hirurzi, uz značajnu podršku kolega anesteziologa – kazao je dr. Mulabdić.

Mulabdić naglašava da ne postoji specifični uzrok nastanka oboljenja ili karcinoma jednjaka, ali ono što sigurno utiče na ovu vrstu oboljenja je konzumiranje duhana i ishrana.

– Začinjena i vruća hrana u velikoj mjeri utiče na nastanak oboljenja jednjaka. Zahvaljujući odličnoj saradnji s kolegama s Gastroenterohepatologije, te savremenoj opremi kojom oni raspolažu, vrlo brzo se realizuje gastroskopija kod bolesnika koji imaju određene tegobe sa gutanjem i općenito želučane tegobe. Nakon dijagnostike i uzimanja uzoraka patolozi urade analizu, te se na konziliju odlučuje da li će se pacijent podvrgnuti hirurškim ili nehirurškim metodama liječenja – pojašnjava dr. Mulabdić.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da su formiranjem Multidisciplinarnog tima uspješno prevaziđeni proceduralni problemi, što se pozitivno odražava na tok liječenja bolesnika.

– Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada bolesnici se zadržavaju znatno kraće u bolnici, jer im se po prijemu brzo uradi potrebna dijagnostika, te se konzilijarno odluči o daljem toku liječenja. Prateći dešavanja iz oblasti zdravstva na svjetskom nivou nastojimo se pripremiti za ono što dolazi, te se blagovremeno opremiti savremenom medicinskom opremom i dodatno educirati kadar. Nažalost, evidentan je porast broja oboljelih od karcinoma jednjaka, i u narednom periodu možemo očekivati veću potrebu za ovom vrstom operacija. Odogovornost KCUS-a je veća u odnosu na ostale zdravstvene centre u našoj zemlji, s obzirom na to da  zbrinjavamo najveći broj oboljelih. Shodno tome, odgovorno i profesionalno pristupamo svim postojećim izazovima.

Raduje me da smo dosegli nivo sa kojeg možemo pružiti većinu usluga bez izmještanja bolesnika na liječenje izvan BiH. U narednom periodu planiramo dodatnu edukaciju naših hirurga. U medicini gotovo na dnevnoj osnovi dešavaju promjene koje nastojimo pratiti kako bismo omogućili kvalitetnije zdravstvene usluge našim građanima – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...