KCUS član u projektu Velike Britanije

Preporučujemo

Psihijatrijska klinika KCUS-a ponosi se zbog toga što će kao partner učestvovati u dva projekta u saradnji sa Queen Mary University of London, WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju u periodu od naredne tri godine. Na čelu ovog centra je ugledni istrazivač prof. dr. Stefan Priebe.

Prvi projekt je Global Health Research Group finansiran je od NIHR (National Institute for Health Research, Ministarstva zdravstva Velike Britanije), u kojem učestvuju istraživački centri iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ugande. Drugi projekt se finansira u sklopu prestižne Horizon 2020 platforme Evropske Komisije, a u njemu pored KCUS-a učestvuju i klinički univerzitetski centri iz Skopja, Podgorice, Beograda i Prištine.

- -

Cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama. Cilj je stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge.

KCUS se ovime dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. U sklopu ova dva projekta u KCUS zaposleno je šest mladih ljekara koji su dobili jedinstvenu priliku za edukaciju i lični razvoj. Tim iz KCUS trenutno boravi u Londonu u sklopu programa početka projekta, saopćeno je iz KCUS-a.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...