KCUS Klinika za hematologiju u lošem stanju: Počinje rušenje zgrade stare 118 godina

Preporučujemo

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu počeli su pripremni radovi za rušenje zgrade nekadašnje Klinike za hematologiju, izgrađene 1900.godine. Prema riječima šefa Tehničkog sektora, Nurije Jusupovića, zadnja rekonstrukcija urađena je davne 1985.godine.

„Objekat je u vrlo lošem stanju, u svim prostorijama se osjeti vlaga. Stolarija je potpuno dotrajala.Zvanični početak radova na rušenju objekta predviđen je u narednih pet dana. Vrijednost investicije je 110.000KM” – rekao je Jusupović.

- -

Bolesnici, osoblje i oprema Klinike za hematologiju izmješteni su u nove prostorije na 13.etaži CMB-a, izgrađene zahvaljujući pomoći Turske TIKA-e i ličnom angažmanu generalne direktorice KCUS, prof.dr.Sebije izetbegović.

„Od svih značajnih projekata koje smo realizirali u KCUS, u protekle dvije godine, najviše me obradovalo otvaranje novih prostorija Klinike za hematologiju i preseljenje najtežih bolesnika u savremeno opremljene sobe. Po dolasku na funkciju generalne direktorice posjetila sam ovu Kliniku, u staroj zgradi, gdje su u izuzetno nehumanim uslovima boravili bolesnici.Zatekla sam krvave dušeke na starim krevetima, a pacijenti su terapije primali u hodnicima i improviziranim sobama u kojima je nekada bila kartoteka. Ljekari i osoblje nisu imali nikakve uslove za rad. Građevina se zbog starosti nije mogla detaljno očistiti, osjetila se vlaga i prašina. Otpadali su komadi zidova i plafona i bila je ugrožena sigurnost i bolesnika i uposlenika. To nisu uslovi u kojima bi iko trebao boraviti, a naročito bolesnici s najtežim oboljenjima. Pri rušenju zgrade sačuvaćemo sva postojeća stabla i zelene površine, te ih dodatno obogatiti. Prostor bivše Hematologije biće park ispred DIP-a i CMB-a. To će biti „pluća” Centralnog medicinskog bloka i DIP-a. Čuvamo zelene površine” – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...