KCUS Klinika za nuklearnu medicinu: Zvanično pušten u rad SPECT/CT aparat, samo jednim pregledom do konačne dijagnoze

Preporučujemo

Danas je na Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju KCUS-a, svečanim presijecanjem vrpce zvanično pušten u rad SPECT/CT aparat. Ovaj aparat donacija je Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

-Novi SPECT/CT savremeni aparat unaprijedit će dijagnostiku, što će značiti i brži terapijski pristup i ranije započinjanje liječenja. Samo jednim pregledom dobijamo uvid u cijeli patološki proces ili kažemo da nema bolesti. Kao što je važno bolest detektirati, važno je i isključiti postojanje neke bolesti. Moram naglasiti da su doze zračenja minimalne, rekla je  šefica Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju Amela Begić, dodajući kako je zahvaljujući ovom aparatu skraćeno vrijeme potrebno za pretrage.

- -

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku nuklearnu sigurnost BiH i državni koordinator za saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Zoran Tešanović kaže da je IAEA prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao ozbiljnog partnera.

-Osim ovog, mi smo s IAEA u procesu realizacije i još nekih drugih projekata iz oblasti zdravstva, ali i drugih oblasti koje imaju potrebu za takvom tehnologijom, rekao je Tešanović.

Tešanović je pojasnio da je Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču tehničko tijelo UN-a, a suradnja se odvija u skladu sa sporazumima koje je BiH potpisala i ratificirala. Ti sporazumi precizno definiraju da BiH sudjeluje u finansiranju svih projekata koji se ovdje realiziraju, a to sudjelovanje je minimalno kao dokaz da i država želi da pokaže volju da želi da sudjeluje.

- -

-Novi SPECT/CT precizno može utvrditi gdje se nalaze promjene, na raznim organima u ljudskom tijelu. Ovo je veliki napredak, za liječenje i za dijagnostiku. Osim što precizno možemo raditi lokaliziranje promjena na tijelu, na tom aparatu radi se i scintigrafija. Dobili smo aparat, koji je trenutno najsavremeniji u oblasti nuklearne medicine, istakla je generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović.

(Index.ba)

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...