KCUS nabavio nasavremeniji aparat za srce i pluća

Preporučujemo

Nasavremeniji uređaj za perfuziju (vantjelesnu cirkulaciju krvi / mašina srce-pluća), čija je vrijednost 450.000 KM isporučen je KCUS.

Aparat za višesatnu podršku funkcije rada srca i pluća kod odraslih i djece, sistem regulacije i kontrole ekstrakorporalne cirkulacije krvi tokom perfuzije, lokalne perfuzije i kardiopulmunarnog bajpasa, uređaj za hipotermiju (pothlađivanje), plinski mješač, dvije centrifugalne pumpe i uređaj za autotransfuziju biće montiran na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju.

- -

Prema riječima Sedije Hadžić, DMS, glavne sestre Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, radi se o aparatu najnovije generacije.

Bez ovog aparata nije moguć operativni program. Menadžment KCUS prati potrebe Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i mogu reći da smo mi jedna od najboljih Klinika u BiH. Naša je obaveza da pacijentima pružimo najbolju zdravstvenu uslugu “, rekla je Hadžić, DMS.

Nurija Jusupović, rukovodioc Sektora tehničke službe, je potvrdio da su do sada korišteni aparati stari više od 21 godinu.

Jedan je nabavljen 1998., a drugi 2004. godine. Oni se redovno servisiraju, ali više se dijelovi za njih ne mogu nabaviti jer se ne proizvode. Novi aparat je jedan od najsavremenijih, te su samim tim njegove performanse daleko iznad performasi aparata koji se trenutno koriste. Zahvaljujući pravilnoj strategiji rada uštedit ćemo novac, koji ćemo pravilno usmjeravati na poboljšanje usluga KCUS,”  naveo je Jusupović.

- -

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog aparata za srce i pluća nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme. Ona ističe da je KCUS najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koji bi trebali slijediti svi ostali zdravstveni centri.

„Oprema koju smo zatekli u KCUS prije tri godine bila je nadopustivo stara i neodržavana! Trošene su ogromne količine novca na bahati menadžment i netransparentne nabavke. Mi provodimo pravilnu strategiju te je i nabavka mašine srce – pluća rezultat toga. Nabavkom nove mašine za srce i pluća poboljšane su usluge koje se pružaju na Klinici na kardiovaskularnu hirurgiju. U protekle tri godine smo na većini klinika zanavljanjem opreme i usavršavanjem kadrova proširili spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga, čime smo direktno spriječili bespotrebno izmještanje na liječenje izvan BiH. U KCUS se zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine. Kupovina nove opreme neophodna je da bismo mogli odgovoriti ovako zahtjevnim zadacima. Pokazali smo da smo najbolji zdravstveni centar u BiH, te vodeći u svim oblastima medicine. Nećemo se zaustaviti i istrajat ćemo na provođenju pravilne reforme zdravstva, u korist svih naših građana. Sve zdravstvene ustanove trebalo bi da prate trend pozitivnih promjena koje uspješno provodimo u KCUS. Borba protiv korupcije, transparentnost u nabavkama i u radu, kupovina nove opreme, popravljanje uslova boravka bolesnika ali i uslova rada uposlenika, finansijska konsolidacija KCUS naša je politika rada.“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Montaža novog aparata planirana je utorak 9. aprila, te će javnost o tome biti blagovremeno obaviještena.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...