KCUS Ponosni smo na naše ortopede: Komplikovani operativni zahvati, odlična radna atmosfera i vrhunski rezultati rada

Preporučujemo

Klinika za ortopediju i traumatologiju KCUS, zahvaljujući stručno osposobljenom medicinskom osoblju, postojećoj opremi i izvrsno opremljenim operacionim salama, postaje prepoznatljiva po kvaliteti usluga i izvan granica naše zemlje. U ovoj se Klinici liječe pacijenti iz cijele BiH, a u posljednje vrijeme se sve više pacijenata iz Republike Srpske odlučuje za operaciju u KCUS.

Šef Klinike, prof.dr. Đemil Omerović, ističe da se radi kontinuirana edukacija kadra, te da operativni program i rad nikada nije doveden u pitanje. Dodaje da imaju odličnu saradnju s kolegama ortopedima i traumatolozima iz slovenačke Ortopedske bolnice Valdoltra, s kojima rade edukacije i zajedničke operativne zahvate.

„Uvodimo mlade kolege u operativni program i nastojimo biti najbolja podrška u njihovom stručnom usavršavanju. Zahvaljujući izmještanju Klinike za fizijatriju i rehabilitaciju u zgradu u kojoj je i naša klinika imamo efikasniju saradnju s kolegama fizijatrima, s kojima zajednički pratimo oporavak svakog pojedinog pacijenta“ – naveo je prof.dr.Omerović.

U posljednjih mjesec dana na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS operisana je reprezentativka BiH u džudou, Aleksandra Samardžić. Usljed povrede koljena Samardžić se nije mogla oslanjati na desnu nogu, te joj je urađena artroskopija. Operaciju je radio tim ortopeda, predvođen dr.Edinom Kulenovićem, specijalistom ortopedske hirurgije.

„Po prijemu pacijentice ustanovili smo težu povredu meniskusa, nakon čega je urađena artroskopija. Operativni zahvat je protekao bez ikakvih komplikacija, a pacijentica se odlično oporavlja. Očekujemo da bi u narednih desetak dana mogla da se vrati redovnim treninzima. Klinika za ortopediju KCUS je krovna kuća za sve ortopedske zahvate, a pogotovo za sportske povrede. Radimo timski, međusobno se konsultujemo, a takav rad daje najbolje rezultate“ – istakao je dr.Kulenović.

Aleksandra Samardžić za ljekare i osoblje Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS ima samo riječi hvale. „Zahvalna sam dr.Kulenoviću i osoblju Klinike za ortopediju za uspješno urađen operativni zahvat i njegu tokom boravka u bolnici. Oporavak ide dobro i nadam se brzom povratku treninzima“- kazala je Samardžić.

Na Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS prije nekoliko dana primljen je i tridesettrogodišnji M.S. iz Viteza, koji je usljed pada s visine od pet metara imao težu povredu kičme i potpunu paralizu donjih ekstremiteta.

„Zahvaljujući brzoj reakciji i operaciji u okviru „zlatnog sata“,odnosno prvih osam sati nakon povrede, mladić je u veoma kratkom vremenskom roku ponovo prohodao. Potpuno se neurološki oporavio. U dalji oporavak pacijenta uključena je i kolegica s Fizijatrije, prof.dr. Edina Tanović“ – kazao je prim.dr.Dario Ivanišević, koji je bio na čelu operativnog tima.

Glavni medicinski tehničar Klinike za ortopediju, Konjo Hadžan, DMS, izrazio je zahvalnost menadžmentu za podršku u edukaciji i stručnom usavršavanju.

„Naše sestre i tehničari rade veoma zahtjevan posao. Poptuno su posvećene svakom pacijentu, te nam na predanom i odgovornom radu mogu samo pozavidjeti. Sestrinstvo je danas veoma ozbiljna i razvijena profesija, te se trudimo pratiti sve novine koje se primjenjuju u radu s pacijentima u svijetu“ – istakao je.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, naglasila je da Klinika za ortopediju ima potpuno novi i uhodan sistem rada, uz redovno odvijanje operativnog programa, gdje važe ista pravila za sve pacijente.

„Ponosni smo na ortopede KCUS. Rade predano, timski i odgovorno. Nema više privilegovanih pacijenata, već se operacije rade po postojećim listama i programima. Izuzetak su samo hitni slučajevi, gdje se mora reagovati odmah. Nekadašnje duge liste čekanja su znatno smanjenje, dok za pojedine procedure liste čekanja više ne postoje. Svi ljekari su podjednako opterećeni, međusobno se konsultuju i praktikuju multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika. Nema gubljenja vremena na improvizirane edukacije i odlaske u privatne ordinacije, u vrijeme kada bi trebalo da se rade operativni programi i ambulantni pregledi na Klinici.

Pacijentima se kompletna usluga pruža u KCUS, bez upućivanja u privatne klinike što je uzrokovalo gubljenje vremena i novca. Zatekli smo praksu u kojoj su pregledi pojedinih i imućnijih pacijenata rađeni u privatnim ordinacijama, da bi se potom o trošku KCUS operacije i oporavak nakon operacija, radili u KCUS. Takve zloupotrebe smo zaustavili. Svi pacijenti su jednaki, imaju ista prava i pružaju im se iste usluge. Naši ortopedi su potpuno stručno osposobljeni za sve operativne zahvate, po čemu postaju prepoznatljivi u regionu. Stručna saradnja kao i njihovi međusobni odnosi su sada na zavidnom nivou. Sve u svemu, mnogo je bolje nego što je bilo ranije“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Najnovije

Selaković: Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima...