KCUS povodom Ljubičastog dana organizirao predavanje za nastavnike osnovnih škola

Preporučujemo

Disciplina za zdravlje djeteta i Disciplina za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obilježila je 26. mart Ljubičasti dan – Svjetski dan epilepsije. Tim povodom u KCUS je jučer održana edukativna radionica  „Dijete sa epilepsijom u školi“ za nastavnike osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, a danas za uposlenike.

Na radionicama su prezentirana kraća edukativna predavanja tima stručnjaka koji su uključeni u dijagnostiku i liječenje epilepsije.

- -

Prema riječima prof. dr. Ferihe Čatibušić, šefice Klinike za Pedijatriju 2, slična radionica organizirana je i prošle godine za odgajatelje u vrtićima.

Cilj edukacije je da se navedena problematika približi nastavnicima. Preko Ministarstva obrazovanja KS uputili smo poziv osnovnim školama. Vrlo smo zadovoljni odzivom. Nastavnici iz drugih kantona čuli su za ovu edukaciju i zamolili nas da i oni dođu. Mi smo uvijek spremni da pomognemo jer je prva pomoć pacijentu oboljelom od epilepsije jako važna, a nije dovoljno poznato kako se ona primjenjuje“, pojasnila je prof. dr. Čatibušić.

Kako kaže prof. dr. Enra Mehmedika Suljić, direktorica Discipline za nauku i nastavku KCUS, Svjetski dan epilepsije obilježava se sa namjerom kako bi se  destigmatizirala epilepsija, podigla svijest o toj bolesti, te pokrenuli različiti obrazovni programi u cilju boljeg razumijevanja bolesti, kao i davanje podrške oboljelim.

- -

KCUS će nastaviti sa edukacijama. Edukativne radionice samo su jedan od segmenata našeg rada. OJ za nauku, nastavu i klinička ispitivanja je institucija u kojoj se funkcionalno sublimira kompletan stručni, naučni i nastavni potencijal KCUS. Mi na organizovani način vodimo brigu o naučnoistraživačkim radovima, edukaciji i stručnom razvoju KCUS. Naš cilj i zadatak je da organiziramo, koordiniramo i stvorimo uslove za nesmetan, kontinuiran i što kvalitetniji horizontalni i vertikalni transfer znanja u KCUS, gradu, državi, pa i šire. Realizacijom ovakvih i sličnih  edukacija KCUS pomože nastavnicima da prepoznaju epilepsiju i da mogu na vrijeme dijelovati kako bi svako oboljelo dijete zbrinulo na vrijeme“, navela je prof. dr. Enra Mehmedika Suljić.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je da ova zdravstvena ustanova pruža uslugu tercijarnog nivoa i da svakodnevno zbrinjava pacijente sa epilepsijom.

Epilepsija je hronično neurološko oboljenje kod djece, koje se sreće kod 1% dječije populacije. Epileptični napadi se javljaju nepredviđeno, iznenada, dramatičnog su kliničkog toka. Adekvatno zbrinjavanje ovakve djece je od neprocjenjivog značaja. Želimo da pravilnom edukacijom smanjimo i, u budućnosti, potpuno uklonimo stigmatizaciju djece i odraslih oboljelih od epilepsije. KCUS želi edukativnim radionicama pomoći ne samo pacijentima već i njihovom okruženju. Edukativne programe ovog tipa trebaju da uvedu sve ustanove zdravstvene zaštite. U KCUS-u se puno toga uradilo za tri godine. Primjenjujemo najsavremenije protokole liječenja dječije populacije i odraslih te su naši rezultati odlični. Nastavljamo kako smo i započeli. Naš zadatak je da pružimo najbolju zdravstvenu uslugu svim pacijentima“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...