KCUS: Prošireni smještajni kapaciteti za majke pratilje

Preporučujemo

Na Klinici za pedijatriju KCUS prošireni su smještajni kapaciteti za majke pratilje. Završeno je instaliranje 25 kreveta (12 horizontalnih i 13 vertikalnih), koji su ravnomjerno raspoređeni po odjelima klinika Discipline za zdravlje djeteta.

Kreveti nisu ugrozili brojno stanje dječijih postelja, tako da sobe sada izgledaju funkcionalnije i ljepše. Majkama koje su pratnji djece sada je omogućen ugodniji boravak tokom liječenja njihovih mališana.

Prema riječima prof. dr. Ede Hasanbegovića, direktora Discipline za zdravlje djeteta, sada je ukupno 35 kreveta za majke pratilje.

»Menadžment KCUS je prepoznao ovaj problem. Majke su se godinama mučile, jer tokom liječenja njihove djece nisu imale obezbijeđen krevet. Sada je situacija puno bolja, majke i naši najmlađi pacijenti lakše podnose boravak u bolnici. Nedavno je završena popravka kompletne opreme na intenzivnim njegama Pedijatrijske klinike 2 (respiratori, CPAP i inkubatori). Početkom maja smo dobili od firme »Toshiba« novi ultrazvučni aparat »Toshiba Xario 100«, koji je odmah stavljen u funkciju. Početkom juna priručnu apoteku iz prizemlja Pedijatrijske klinike 1 preselili smo na drugi sprat u prostorije GAK-a, a na njeno mjesto se proširila laboratorija Kliničke biohemije sa imunologijom sa novim aparatom. Novi aparat koji je odmah instaliran je funkcionalniji i bolji od prethodnih«, reako je prof. dr. Hasanbegović.

Napominje da laboratorija na »Jezeru« radi pretrage za pet klinika KCUS-a: Pedijatrijska klinika 1,  Pedijatrijska klinika 2, Klinika za ginekologiju, Klinika za porodiljstvo i Klinika za dječiju hirurgiju.

Firma »Sinkro« je Disciplini za zdravlje djeteta u maju 2018. godine donirala 42 komada namještaja: stolice, fotelje za majke i fotelje za dežurno osoblje.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...