KCUS: Svi aparati za radioterapiju na Onkološkoj klinici su u funkciji, nije bilo prekida rada

Preporučujemo

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je već duži vremenski period predmetom objavljivanja neistina i kleveta od strane dnevnih novina „Dnevni avaz“, kao i portala ove medijske kuće. Posljednje u nizu neistina su one objavljene 04.decembra u tekstu pod naslovom „Najteži bolesnici bez terapija, aparati za zračenje u KCUS-u ponovo ne rade“, autorice A.Nuhanović, stoji u saopštenju Press službe KCUS-a.

U tekstu se navodi da na Onkološkoj klinici KCUS ne rade „aparati za zračenje“, te da na Neurološkoj klinici nema tople vode, toaletnog papira i sapuna.

- -

Kao najveći zdravstveni centar u BiH obavezni smo istinito informisati javnost, kako bi se spriječilo unošenje nemira i nepovjerenja među bolesnicima.

Obavještavamo javnost da nije istina da su „aparati za zračenje na Onkološkoj klinici van funkcije“. Aparati za  radioterapiju  na  Odjelu za radijacijsku onkologiju  Onkološke klinike KCUS rade redovno i bez tehničkih poteškoća.

Linearni akceleratori  rade u dvije smjene, i to  u periodu od 08.00h do 20.00h, sa prosječno 50 pacijenta po jednoj terapijskoj mašini.

Dana  4.12.2018. godine, na Odjelu za radijacijsku onkologiju Onkološke klinike KCUS, terapiju je primio 131 pacijent. Aparat Kobalt  Eqinox radi u jednoj smjeni sa 30 pacijenta dnevno,  uz  zračenje krvnih derivata. Odjel za brahiterapiju Onkološke klinike KCUS tretira  4- 6 pacijenata dnevno.

- -

Za radioterapiju  se dnevno pripremi 7 pacijenata /CT simulacija ili konvencionalni simulator/ .

U cilju zaštite integriteta uposlenika Kolegij Onkološke klinike, na čelu sa šefom Klinike prof.dr. Semirom Bešlijom i direktorica Internističke discipline KCUS, prof.dr.Senija Rašić zatražili su od menadžmenta i generalne direktorice KCUS, prof.dr.Sebije Izetbegović poduzimanje svih potrebnih zakonskih radnji. U Dopisu koji je dostavljen u Kabinet generalne direktorice stoji:

Molimo Vas, a u skladu sa današnjom jednoglasnom odlukom Kolegija Klinike za onkologiju, da poduzmete sve potrebne radnje u cilju zaštite integriteta uposlenika Klinike za onkologiju KCUS, a u vezi sa lažnim saopštavanjem u jednom printanom mediju  povezanim sa netačnim i neistinitim prikazom stanja na našoj Klinici.

U navedenom članku, lažnim informacijama zlonamjerno se uznemirava javnost i vrši pritisak na osoblje, koje čini sve što je u njihovoj moći da se optimalno brinu o bolesnicima sa malignim oboljenjima. Tražimo zaštitu našeg digniteta i poštovanje prema onome što činimo za naše pacijente“.

Netačna je i objavljena informacija da na Neurološkoj klinici KCUS nema tople vode, toaletnog papira i sapuna.

U vrijeme  produženog vikenda 23.11 – 27.11.2018. primijećeno da je snabdijevanje toplom vodom bilo smanjeno, ali ne i neadekvatno.

Bilo je potrebno sačekati nekoliko minuta da voda dosegne odgovarajuću temperaturu. Uposlenici Tehničke službe KCUS odmah su intervenisali, izvršena su neophodna mjerenja i riješen je navedeni „problem“.

Voda u KCUS je uvijek dovoljno topla za održavanje lične higijene bolesnika i uposlenika, na svim klinikama.

Zbog svega gore navedenog KCUS će podnijeti Tužbu za klevetu nadležnim organima, protiv autorice spornog teksta i novine u kojoj je isti objavlje, saopšteno je iz Press službe KCUS-a, 

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...