Kim Jong-un zbog korone prekida trgovinu s Kinom

20
Jong-un ne samo da zatvara granice prema Kini, već je naredio i pogubljenje dvojice carinika zbog neprikladnog rukovanja uvezenom kineskom robom.

Peking je u oktobru u Pjongjang izveo robe u vrijednosti od samo 253.000 američkih dolara, što je pad od 99 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci koje je objavila kineska carinska uprava. Poređenja radi, to je manje od vrijednosti robe koju je Kina izvezla u Lihtenštajn i Monako tokom oktobra.

Kina je najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje i zapravo ekonomski spas Kimovog režima jer Sjeverna Koreja ne uvozi robu gotovo ni iz jedne druge zemlje. Prije nego što je UN uveo kaznene sankcije za sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja 2016. i 2017. godine, Peking je činio više od 90 posto vanjske trgovine Pjongjanga.

Međutim, prema novim mjerama Jong-un je spreman čak prekinuti trgovinu s Kinom kako bi spriječio ulazak virusa u Sjevernu Koreju, pa i ako to znači prestanak opskrbe zemlje hranom i gorivom. Ovakav potez smatra se još ekstremnijim s obzirom da Kina proteklih mjeseci prijavljuje tek nekoliko dnevnih slučajeva novozaraženih koronavirusom.

Sjeverna Koreja još nije javno priznala pad trgovine, kao ni naređenja pogubljenja carinika. Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tokom vikenda da vlasti provode nove, oštrije epidemiološke mjere širom zemlje, uključujući povećanje broja stražara na granicama.