Kina je odgovorna za zločin protiv čovječnosti u pokrajini gdje žive Ujguri

preporučujemo

Kina je odgovorna za zločin protiv čovječnosti u pokrajini na sjeverozapadu Kine, u kojoj žive Ujguri i druge muslimanske manjine, objavila je organizacija za ljudska prava Amnesty International i optužila Kinu da je u Xinjiangu stvorila “distopijski pakao”, prenosi BBC.

Amnesty International je u četvrtak objavio izvješće kojim poziva UN da istraži situaciju u Xinjiangu.

Ujguri, Kazasi i druge muslimanske etničke manje podložne su masovnom zatvaranju, nadzoru i torturi, tvrdi Amnesty International.

Agnes Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala, optužila je kineske vlasti za stvaranje “distopijskog pakla zapanjujućih razmjera”.

“Činjenica da je ogroman broj ljudi podvrgnut pranju mozga, mučenju i drugim ponižavajućim postupcima u internacijskim logorima, dok još milijuni žive u strahu zbog velikog nadzornog aparata, morala bi šokirati savjest čovječanstva”, poručila je Callamard.

Također je optužila glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa “da nije postupio u skladu sa svojom funkcijom”.

Najnovije

Tražio povlačenje ‘Inzkovog’ zakona, a danas ga ipak poštuje: Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH. Dodik je potvrdio da je to uradio...