Kina protjerala dva američka broda iz Južnokineskog mora

Preporučujemo

Kina je protesovala protiv prisutnosti dva američka ratna broda nakon incidenta u nedjelju u Južnokineskom moru, zoni na koju pravo polaže više zemalja.

U izjavi datoj u nedjelju navečer, glasnogovornik kineske diplomacije Lu Kang rekao je da su se dva američka plovila, razarač Higgins i krstarica Antietam, približili otocima Paracel (Xisha na kineskom) na koje pravo polaže Kina.

- -

Kineska mornarica naredila im je da odu i protjerala ih, javila je novinska agencija Xinhua.

Američka mornarica redovno provodi operacije “Sloboda plovidbe” u Južnokineskom moru, gdje Peking gradi vojna postrojenja na umjetnim otočićima kao podršku teritorijalnim pretenzijama.

U toj strateškoj zoni odvija se gotovo trećina svjetske trgovine, piše index.hr.

Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južnokinesko more uprkos međunarodnoj arbitraži iz 2016. godine, koja mu nije dala za pravo. Na različite dijelove zone pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

- -

“Kina odlučno poziva SAD da smjesta prekine taj tip provokacija koje krše kineski suverenitet i prijete njegovoj sigurnosti”, izjavio je Lu.

Peking je sa svoje strane početkom maja postavio rakete na arhipelagu Spratley, smještenom južno od otoka Paracel, javila je američka mreža CNBC pozivajući se na izvore bliske sigurnosnim službama.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...