Kina uvela carine na 128 američkih proizvoda

Preporučujemo

Vlasti Kine uvele su carine na 128 proizvoda koje uvoze iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je svojevrsni odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na kineske proizvode.

Kinesko Ministarstvo ekonomije saopćilo je da je odluka zvaničnog Washingtona o uvođenju carina od 25 posto na kineski čelik i deset posto na kineski aluminij neprihvatljiv potez i oprečan normama Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

- -

Kina je kao odgovor na američko uvođenje carina saopćila da od danas uvodi carine na američke prozivode u iznosu između 15 i 25 posto.

Kina je uvela carine na 128 američkih proizvoda koje uvozi u ukupnoj vrijednosti od tri milijarde dolara.

Carine u iznosu od 15 posto uvode se na američko voće, povrće, čelik, vina i druge proizvode, a carine od 25 posto Kina je uvela na osam američkih proizvoda, među kojima je i svinjsko meso koje Kina iz SAD godišnje uvozi u vrijednosti od 1,99 milijardi dolara.

“Nadamo se da će SAD odustati od kršenja pravila WTO-a i normalizirati bilateralnu trgovinsku saradnju“, navodi se u saopštenju resornog kineskog ministarstva.

- -

Zvanični Peking poziva Washington na dijalog kao jedino moguće sredstvo prevazilaženja nesuglasica.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...