Kineska svemirska stanica Tiangong-1 pala usred Južnog Pacifika

Preporučujemo

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 vratila se u atmosferu Zemlje i pala usred Južnog Pacifika, na obale Tahitija.

“Dijelovi su uglavnom sagorjeli u procesu ulaska u zemljinu atmosferu”, saopštili su iz China Manned Space agencije. Svemirska laboratorija, čije ime u prijevodu znači “Nebeska palača”, pokrenuta je u septembru 2011. godine kao prototip kineskog svemirskog cilja: stalne svemirske stanice koja će, prema očekivanjima, biti pokrenuta oko 2022. godine.

- -

Raspad ove svemirske postaje, iako na kraju beznačajan, posljednjih sedmica je privukao pažnju javnosti, a znanstvenici širom svijeta pratili su njeno nekontrolirano spuštanje.

“Dogodilo se upravo ono što smo očekivali da će se dogoditi. Pala je negdje prazna i nije nanijela nikakvu štetu”, rekao je Jonathan McDowell, astrofizičar na Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku.

McDowell je rekao kako vjerojatno neće biti nikakvih amaterskih fotografija ponovnog ulaska stanice u atmosferu Zemlje, jer je bio dan nad Pacifikom kada se stanica srušila na Zemlju. Naučnici su ranije rekli da je moguće vidjeti sagorijevanje, odnosno seriju vatrenih loptica koje će se vidjeti na nebu, prenosi bljesak.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...