Kipar zabranio zastavu i himnu Kosova na EP, uslijedilo povlačenje sportista

Preporučujemo

Vlada Kipra donijela je odluku da se takmičari sa Kosova ne mogu takmičiti pod svojom zastavom, te da u slučaju da neko od karatista iz te zemlje osvoji titulu neće se intonirati himna.

U pitanju je Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a iz tabora Kosova nisu željeli da ne reaguju na ovakve odluke.

Učesnici su željeli da se povuku jer žalbe nisu uvažene, a predsjednik saveza Kosova je dodatno je obrazložio stav.

“Prihvatila nas je Evropska karate federacija, takmičili smo se sa drugima do sada, ali na Kipru nam nisu dozvolili. Rekli su nam da takmičari mogu da nastupe samo kao predstavnici karate federacije i da umjesto zastave stoji natpis ‘Kosovski karate savez’. Također su nam rekli da neće biti intoniranja himne ako naš takmičar osvoji zlato“, rekao je Gashi.

Uslijedila je i žalba Svjetskoj karate federacija, ali je i ona bila nemoćna.

“U Larnaki se sastao Izvršni komitet i nakon toga nam je rečeno da oni ne mogu da mijenjaju odluku Vlade Kipra i da možemo da se takmičimo samo pod tim uslovima. Nismo prihvatili. Jednoglasno smo odlučili da nećemo da nastupimo tamo“, zaključio je Gashi i dodao da je trebalo da učestvuje preko 30 karatista sa Kosova.

Najnovije

Dodik ponovo u prijetećem tonu secesije RS: Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gacku ponovo pričao o secesiji RS. On je, komentirajući pitanje imovine...