Klub DF u Parlamentu BiH: Zastupnici Trojke moraju poslušati Komšića i Bećirovića, a ne Čovića i Dodika

Preporučujemo

Klub zastupnika Demokratske fronte Parlamenta Federacije održao je vanrednu sjednicu u povodu imenovanja sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Klub DF-a pozdravio je stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića o nedopustivosti izbora kompetentnog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kakav je Marin Vukoja.

- -

“Smatramo da zastupnici Trojke moraju uvažiti stav dvojice članova PBiH koji predstavljaju većinsku političku volju građana Federacije Bosne i Hercegovine. Demokratska fronta još jednom poziva vladajuću koaliciju da odgodi izjašnjavanje o izboru sudija Ustavnog suda do izricanja Mišljenja Venecijanske komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Klub Demokratske fronte na sutrašnjoj sjednici zatražiti će skidanje imenovanja Vukoje s dnevnog reda federalnog parlamenta.

Klub DF smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najvažnija pravosudna institucija koja ne smije biti prepuštena u ruke Dodika i Čovića, a što će se desiti ukoliko Marin Vukoja, politički kontaminirana osoba, bude, kao jedini kandidat, imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju stranke.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...