Ko je zakasnio sa prijavom za glasanje

Preporučujemo

Nekoliko građana BiH iz inostranstva javili su se u novinsku agenciju Patria i zatražili odgovor na pitanje pravovremenosti prijava za glasanje.

Naime, neki su poslali obrasce sa prijavama, smatrajući da je postavljeni rok 24. juli trenutak prijema pošiljke na pošti.  Pošto materijal, po dosadašnjem iskustvu putuje iz inostranstva od 7 do 14 dana, to je za neke građane bilo problematično.

- -

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, za Patriju kaže da je te rokove propisao Izborni zakon BiH i njegov član 3.15: „Državljanin BiH koji privremeno živi u inozemstvu, a koji ima biračko pravo u skladu s ovim Zakonom i upisan je u Centralni birački spisak, da bi se nalazio u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine, dužan je da za svake izbore podnese prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Prijava mora biti primljena prije roka koji utvrdi Centralna izborna komisija BiH u periodu nakon raspisivanja izbora.“

Građani koji žive uz inostranstvu i ne moraju znati članove Izbornog zakona BiH, ali im je na obrascu pisalo da je „krajnji rok za dostavu 24. juli u 24 sata“.

Premda je takvo što nečuveno u bilo kojem nacionalnom pravu, od Evropske unije do SAD, bosanski zakonodavci su i ovaj put bili mimo svakog prava.

To otvara mogućnost svake vrste manipulacije, pa tako i brojem prijavljenih glasača.

- -

Dakle, materijali koji nisu stigli na vrijeme neće biti uzeti u obzir.

Kad je u pitanju čin glasanja, onda važi datum predaje na pošti  i materijal se prihvata kao regularan i pravovremen za glasanje na izborima koliko god da putuje od zemlje poslanja do BiH.

„Do sada je obrađeno 35 hiljada pristiglih glasačkih prijava, a ukupno je došlo oko 88 hiljada prijava“, kaže Pirić.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...