“Ko se boji novog brojanja glasova ako je sve transparentno”

Preporučujemo

Branislav Borenović, lider Patrije demokratskog progresa, za N1 je kazao da mu je važnije da se utvrdi jesu li izbori bili fer i pošteni, nego koliko glasova je dobio neki kandidat ili stranka.

Tvrdi da nije znao podatak da je osvojio 23.824 glasa kao kandidat ta Parlamentarnu skupštinu BiH, kazavši da ne gleda rezultate kandidata.

- -

“Najvažnije je učiniti napor da se vidi jesu li izbori bili fer i pošteni, da se omogući ponovno brojanje glasova, posebno za predsjednika Republike Srpske, da se stane u kraj velikoj izbornoj krađi”, kaže Borenović.

Borenović naglašava da ga interesuju fer i pošteni izbori, te da se treba vidjeti ko je omoućio da se dese manipulacije i kupovina glasova.

“Ovo je zadnji momenat kad treba reagovati i sačuvati ovu zemlju od daljnjeg urušavanja. Ovo je ozbiljan trenutak za BiH. Mi ćemo sve uraditi da se od CIK-a traži ponovno brojanje glasova sa predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Hoćemo da izborni rezultat bude stvarni odraz volje građana BiH”, kategoričan je predsjednik PDP-a.

Borenović tvrdi da je najveća odgovornost za budućnost ove zemlje na Centralnoj izbornoj komisiji, te da sedam članova CIK-a ima sudbonosne stvari u rukama.

- -

“Treba donijeti odluku da ponovno prebrojimo glasove, da utvrdimo stvarno stanje. Pokazalo se na nekoliko biračkih mjesta da su rezultati drugačiji nego što su bili u izbornom zapisniku“, poručio je.

Borenović očekuje da će i druge stranke tražiti ponovno brojanje glasova.

“Ako utvrdimo da je bilo nepravilnosti, manipulacija i izborne prevare, zašto ne učiniti iskorak pa čak i poništiti izbore, uspostaviti nova pravila i održati fer i poštene izbore”, istakao je.

Navodi da postoji dovoljno argumenata da CIK ponovno prebroji galsove.

“Postavljam pitanje, ko se boji novog brojanja glasova, ako je sve transparentno urađeno,” kazao je.

Borenović podsjeća da su prošle sedmice uputili obavještenje CIK-u o nepravilnostima, te brojne prigovore Opštinskim izbornim komisijama, te kaže da  nisu nisu dobili nikakav odgovor.

“Čekamo da se utvrde rezultati, da iskoristimo rok od tri dana da predamo zahtjev za ponovno brojanje”, kazao je Borenović gostujući u emisiji Novi dan.

Tvrdi da se ovaj put ne smije preći preko toga što se dešavalo u prethodnom periodu, jer će to dovesti zemlju u nestabilni politički kontekst, te da će BiH postati zemlja iz koje ljudi odlaze i u kojoj birači neće glasati. Također smara su neminovne izmjene Izbornog zakona, radi uvođenja video nadzora, skeniranja glasačkih listića, kao i uvođenja spreja koji bi spriječio birače da glasaju više puta. Borenović kaže da se glasovi ne bi trebali brojati na biračkim mjestima, nego na centralnim mjestima, kako bi se spriječile manipulacije.

Borenović je komentarisao i svoju izjavu da nema namjeru da uđe u parlament dok se ne razriješe sumnje da se u RS-u na izborima desila izborna krađa.

“Dok se to ne raščisti, ja nemam namjeru da učestvujem u radu parlamenta. Naravno, iskoristiću svoje pravo da na mjestu gdje sjedim ostavim jednu važnu poruku”, poručio je.

Ističe da ako zahtjev za ponovno brojanje bude odbijen, moguća je vrlo ozbiljna politička kriza, koja bi mogla imati mnogo dalekosežnije posljedice nego što su budućnost jednog kandidata ili stranke.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...