Ko su švedski desničari o kojima danas priča cijela Evropa

Preporučujemo

U teget odijelu s plavom kravatom, pod novim logom koji predstavlja umiveno lice Švedskih demokrata, slavio je sinoć sa svojim pristalicama Džimi Akeson, lider ove “nacionalističke” stranke. Sa 17,6 odsto osvojenih glasova ovo je najveći uspjeh te stranke do sada, te bi prema nekim računicama mogla biti ključna u formiranju nove vlasti u Švedskoj. Izbori u Švedskoj su, upravo zbog značajnog rasta desnice, privukli veliku pažnju javnosti u cijeloj Evropi.

“Uticaćemo na događaje u Švedskoj”

“Ostvarićemo ogroman uticaj na ono što će se događati u Švedskoj tokom sljedećih sedmica, mjeseci i godina”, poručio je Akeson, koji je svoju stranku proglasio pobjednikom izbora.

Neizvjestan ishod švedskih parlamentarnih izbora na kojima je blok stranaka lijevog centra ostvario 40,6 odsto glasova, a desnog 40,2 rezultiraće dugim pregovorima koji bi, kako stručnjaci smatraju, mogli trajati nedjeljama.

Kako Gardijan prenosi, novu vlast predstavljaće ili lijevi i desni blok zajedno ili sklapanje saveza jednog od dvaju blokova sa Švedskim demokratama, koje su dosadašnje stranke izbjegavale zbog njihovim ekstremističkih korijena.

Značajan uspjeh Švedskih demokrata od prošlih izbora

Iako su im neki mediji, posebno britanski, koji su preuveličavali opasnost desničarskih uspjeha, o čemu je ‘tvitovao’ kolumnista Ekonomista, Džeremi Klif, predviđali uspjeh od 25 odsto osvojenih glasova, Švedske demokrate osvojile su sinoć 17,6 odsto glasova, odnosno 63 odbornička mjesta. Ipak, značajan je to uspjeh od 2014. godine kad su imali 12,9 odsto glasova.

Švedske demokrate, osnovani 1988. godine, dugo vremena su povezivani s neonacistima i drugim desničarskim nacionalističkim grupacijama, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, prije osam godina ušli su prvi put u švedski parlament, piše Indeks.

Od goruće baklje do plavog krasuljka

Iako ih prozivaju zbog njihovih antiimigrantskih stavova i rasističkih uvjerenja, zvanično Švedske demokrate odbijaju te etikete te se nastoje predstaviti kao umjereni desničari, koji se zalažu za obustavljanje dolaska imigranata te izlazak iz EU. Jedna od taktika bila je i promjena loga stranke. Nekadašnju baklju koja gori, nalik na logo britanskih radikalnih desničara Nacionalnog fronta, zamijenili su tako krasuljkom plavo-žute boje.

Džimi Akeson – najzaslužniji za približavanje stranke umjerenim glasačima

Smatra se da je “peglanju” imidža najviše doprinio sam lider stranke, tridesetdevetogodišnji lider Akeson, harizmatičan govornik koji je uspio pridobiti umjerene glasače, a koji je na čelu stranke od 2005. godine.

Nonšalantnih manira, neobavezno odjeven, dobar je govornik koji ne komplikuje, te se u javnosti predstavlja kao običan čovjek koji voli čitati krimi romane i koji je priznao da je imao problem s kockanjem. Akeson je svojim stilom na talasu migrantske krize 2015. godine uspio pridobiti veći broj birača i riješiti stranku neonacističkog imidža.

“Ljudi ga vide kao običnu osobu za razliku od drugih političara na koje gledaju kao glumce koji igraju određene uloge”, izjavila je za AFP Karin Svanborg-Sjoval.

“On je talentovani komunikator. Uspio je prikazati svoju stranku kao alternativu i nešto sasvim drugačije od drugih etabliranih stranaka”, rekla je za Dejli tajm Kajsa Falaska, asistentkinja komunikacija sa Univerziteta Mid Sveden.

Ali, ispadi poput statusa jednog od kandidata za lokalne izbore koji je na Fejsbuk profile objavio pjesmu sa stihovima “Šveđani su bijeli i zemlja je naša”, kako je saopštio tabloid Aftonbladet, ipak sugerišu o kakvoj je stranci riječ.

I brojni drugi istaknuti članovi stranke posljednjih su godina prozivani zbog rasističkih ispada, a desetak ih je pred kraj kampanje izbačeno iz stranke jer su mediji otkrili njihovu povezanost s neonacističkim pokretima, objavile su vijesti.me.

Najnovije

Ronaldo zaprijetio napuštanjem reprezentacije Portugala

Cristiano Ronaldo, fudbalski reprezentativac Portugala i jedan od najboljih igrača svih vremena, zaprijetio je da će napustiti kamp reprezentacije...