Koalicija “Pod lupom”: Osam stranaka počelo s preuranjenom izbornom kampanjom

Preporučujemo

Koalicija „Pod lupom” je danom raspisivanja Općih izbora 2018. godine počela dugoročno posmatranje izbornog procesa putem 7 regionalnih ureda i dugoročnih posmatrača.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je 8. maja raspisala Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra 2018. godine. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ će pratiti rad CIK BiH i 143 lokalne izborne komisije, te sve aktivnosti predviđene izbornim kalendarom uključujući ovjeru političkih subjekata i kandidatskih listi, postupak imenovanja i edukaciju članova biračkih odbora, izbornu kampanju, izborni dan i utvrđivanje rezultata izbora, saopćeno je iz Koalicije.

- -

– Koalicija „Pod lupom“ poziva i podsjeća sve političke subjekte na poštivanje izbornih pravila te skreće pažnju da je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja zabranjen prije službenog početka izborne kampanje. Nažalost, zbog nedorečenosti Izbornog zakona BiH, politički subjekti koriste razna sredstva i događaje  kako bi pridobili povjerenje birača za Opće izbore 2018. godine. Tako su prije raspisivanja izbora zabilježeni očigledni slučajevi preuranjene izborne kampanje, i to  političkih subjekata Naša stranka (NS), Partija demokratskog progresa (PDP), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Savez za bolju budućnost BiH (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Socijalistička partija (SP), Srpska demokratska stranka (SDS) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Dalje navode da je Koalicija „Pod lupom“, kao i većina građana, razočarana ponašanjem donosioca odluka koji nisu pronašli kompromis za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koje bi omogućile potpunu implementaciju izbornih rezultata, prenosi radiosarajevo.

“Građani BiH ne smiju biti taoci neodgovornih politika i uskih stranačkih interesa. Koalicija „Pod lupom“ još jednom poziva poslanike i delegate Parlamentarne skupštine BiH i političke lidere da odgovorno rade posao za koji su plaćeni novcem građana i donesu prijeko potrebne izmjene Izbornog zakona”, naveli su.

Pozivajugrađane i građanke da se prijave za posmatrače te prijave sve uočene nepravilnosti prije izbornog dana, kao što su pritisak na birače, govor mržnje kandidata, davanje poklona i novca za glas, dijeljenje letaka, organizovanje proslava za birače, plaćeno oglašavanje prije početka kampanje, zloupotrebu javnih resursa i slično. Prijave je moguće izvršiti putem besplatnog broja 080 05 05 05 ili na web stranici www.podlupom.org.

- -

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...