Kod Kiseljaka obilježeno stradanje Bošnjaka u Han Ploči: Ne smijemo zaboraviti zločin

preporučujemo

U Han Ploči kod Kiseljaka danas je održan poseban program povodom sjećanja na ubijene i nestale civile iz ovog mjesta.

Iz Organizacionog odbora ovog događaja podsjetili su kako je 1993. godine u junu komanda HVO-a u Kiseljaku postavila ultimatum o bezuslovnoj predaji cjelokupnog muslimanskog stanovništva i pripadnika Armije RBiH, koji su se nalazili u selima Grahovci, Han Ploča, Radanovići i Tulica.

Jedinice HVO-a su zatim, nakon što na ultimatum nije odgovoreno, napale ova sela. U napadu su učestvovale i jedinice srpske vojske. Od 12. do 16. juna 1993. jedinice HVO-a su u ovim selima počinile stravične zločine.

U selu Tulica spaljen je veliki broj kuća, dok je selo Grahovci spaljeno do temelja. Zarobljeno je i ubijeno 78 osoba (većinski civili – stare i iznemogle osobe, teški invalidi, žene, djeca…). Više od 400 osoba zarobljeno je i odvedeno u logore u Kiseljaku, gdje su premlaćivani, odvođeni na prisilni rad i maltretirani.

Zapaljeni su i mektebi i džamije, a komanda HVO-a kasnije je organizovala posebnu jedinicu koja je za cilj imala ukloniti dokaze o zločinu. Tijela ubijenih su ukopana u pojedinačne i grupne grobnice ili zapaljena u kućama.

“Pored šutnje o ovom stravičnom zločinu, neprocesuiranja velikog broja odgovornih, razočaravajući je i dosadašnji odnos tužilaštva i politike, pa i medija prema ovim žrtvama i njihovim porodicama. Porodice se sa pravom pitaju ko i kako uspijeva prekriti i zataškati da se u javnosti, u medijima ne govori o ovom zločinu? Ko od toga ima koristi?”, navode iz Organizacionog odbora.

Najnovije

Italijanski ratni fotograf traga za djevojčicom iz Sarajeva

Fotograf iz Italije Alessandro Dalla Pozza, koji je tokom rata boravio u Bosni i Hercegovini i bilježio kamerom užase...