- Advertisement -

Kolege i prijatelji oprostili su se od Hakije Hadžalića: S kamerom na ramenu bilježio je život u nemilosti

Preporučujemo

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana komemoracija jednom od najboljih ratnih snimatelja BHRT-a, RTVBiH-a i TVSA Hakiji Hadžaliću, majstoru raskošnih slika, čovjeku koji je sa kamerom na ramenu bilježio život u, kako je istaknuto, na komemoraciji, nemilosti. Hadžalić je preminuo u 61. godini u Sarajevu, a kolege, prijatelji, građani Sarajeva, podsjetili su na njegovu nesebičnost, požrtvovanost, plemenitost, hrabrost, strpljivost, pravednost.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je kazala da će ostati upamćen kao neustrašivi ratni snimatelj, jer je rizikujući sopstveni život, zabilježio najteže trenutke perioda iz agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Snimao je Hadžalić i sarajevsku Vijećnicu u plamenu, kazala je, a njegovi snimci su ledili krv u žilama i držali širom otvorene oči svjetske javnosti.

– Rizikovao je sve što ima svjestan da ga je sudbina izabrala da dokumentuje historiju i da, radeći svoj posao, i sam bude dio nje. Njegovim odlaskom, kako je kazala Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostali su bez jednog od onih ljudi koji ovaj svijet čine hrabrijim, ljepšim i plemenitijim – istakla je Karić.

Hakija Hadžalić je dobitnik zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice. Nije odustao od snimanja zapaljene Vijećnice ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen. Upravo su njegovi snimci granatiranja Vijećnice obišli svijet.

Svojom kamerom bio je i uz borce na linijama odbrane.

Zabilježio je važne historijske činjenice poput potpisivanja Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova i istraživačkih priča.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...