Kolektivna dženaza bošnjačkih žrtava u Vlasenici odgođena zbog korone

preporučujemo

Zbog pandemije koronavirusa, odnosno epidemioloških mjera koje su na snazi, donesena je zvanična odluka o odgađanju ovogodišnje kolektivne dženaze za bošnjačke žrtve u Vlasenici, potvrđeno je za Klix.ba.

Organizacioni odbor 17. kolektivne dženaze u Vlasenici održao je sjednicu na kojoj je odlučeno da se ukop posmrtnih ostataka žrtava odgađa do daljnjeg.

“Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 24. aprila je trebala biti klanjana 17. kolektivna dženaza za sedam vlaseničkih šehida. Zbog epidemiološke situacije i važećeg ograničenja tokom okupljanja građana na otvorenom u entitetu Republika Srpska, Organizacioni odbor je zaključio da ne postoje uslovi da se dženaza održi”, navedeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Članovi porodica šehida, koje su dale svoj pristanak za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, složili su se s prijedlogom da se dženaza odgodi do trenutka kada se za njeno održavanje steknu uslovi.

U subotu, 24. aprila ove godine, kraćim programom će biti obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon obilaskom Šehidskog mezarja Rakita bit će proučena hatma dove i poklanjeno 2.444 Jasini-šerifa pred duše šehida Vlasenice.

Najnovije

Počela ekshumacija ljudskog kostura nađenog pri kopanju mezara u Doboju

Ekshumacija na mjesnom groblju koje se nalazi u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros, nakon što su prije...