Koliko će koštati Dodikova parada: Rekordan iznos za proslavu neustavnog 9. januara

Preporučujemo

Predstojeća centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. januara – neustavnog dana bh. entiteta RS bit će održana u Banjoj Luci, a sudeći po iznosu koji je planiran za ove namjene proslava bi mogla biti najskuplja do sada.

Nakon što je juče konstituisan Odbor za proslavu 9. januara, kabinet predsjednika RS, Milorada Dodika raspisao je tender za usluge medijske kampanje povodom neustavnog dana RS, kao i organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno čak 650.000 KM bez PDV.

- -

Naime, samo za medijsku kampanju planiran je iznos od 240.000 KM, bez PDV, dok je za usluge organizovanja proslave neustavnog dana RS planiran iznos od 410.000 KM bez PDV.

Kako je navedeno na Portalu javnih nabavki BiH, kriterij za dodjelu ugovora za usluge medijske kampanje je ekonomski najpovoljnija ponuda, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 18. decembar 2023. S druge strane, rok za preuzimanje javnog poziva za usluge organizovanja proslave neustavnog dana RS je 7. decembar 2023.

S obzirom na iznos koji je planiran za proslavu ovog neustavnog datuma u 2024. godini, sasvim je sigurno da će proslava biti najskuplja do sada.

Podsjećamo, ukupan budžet za proslavu neustavnog dana RS u ovoj godini je iznosio 458.816 KM. Godinu ranije, za proslavu izdvojeno je ukupno 637.400 KM. Naime, dodjeljeni posao Organizacije obilježavanja dana RS planom nabavki trebalo je da košta 340.000 KM, ali je iznos na kraju gotovo udvostručen.

- -

Inače organizacija se odnosila na svečanu akademiju u banjalučkoj dvorani Borik, organizaciju svečanih događaja na otvorenom u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, organizaciju pratećih događaja proslave širom RS.

Podsjetimo, na jučerašnjoj prvoj sjednicom Odbora za proslavu neustavnog dana RS, kojom je predsjedavao predsjednik RS, Milorad Dodik, usvojen je prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave dana RS (koji nije u skladu s Ustavom BiH, što je odluka Ustavnog suda BiH).

Centralni događaji bit će svečani defile na Trgu Krajine u Banjoj Luci, svečana akademija u sportskoj dvorani ‘Borik’, te svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS, piše SrpskaInfo.

Najnovije

Teslić: Radnik poginuo prilikom popravke radne mašine

Radnik firme ”Еlgrad” D.P. (58) iz Teslića poginuo je rano jutros kada su ga prilikom popravke radne mašine priklještili...