Koliko je koštala izrada logotipa Memorijalnog centra Sarajevo, zbog kojeg se digla prašina u javnosti?

Preporučujemo

Novi logotip Memorijalnog centra Sarajevo, koji je ova ustanova koristila nekoliko dana, pa se predomislila nakon burnih reakcija javnosti, uradio je kreativni tim Fabrike. Kako je Fabrika odabrana i koliko je to sve koštalo?

Na pitanje Faktora na koji način je Fabrika odabrana za ovaj posao i koliko je to koštalo iz Memorijalnog centra Sarajevo su odgovorili:

- -

– Memorijalni centar Sarajevo je javna ustanova i dužna je postupiti u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i mora poštovati odredbe tog zakona. Na temelju provedenog postupka javne nabavke Fabrika je izabrana kao najpovoljniji ponuđač putem direktnog sporazuma.

Vrijednost ugovora prema ugovorenoj nabavci je 5.850 maraka bez PDV- a. Svi navedeni podaci su transparentni i dostupni na portalu Javnih nabavki.

Podsjetimo, nakon što je nekadašnji Fond memorijala Kantona Sarajevo, sada preimenovan u Memorijalni centar Sarajevo, prestao koristiti stari logotip na kojem je ljiljan i nišan, građani su bruno reagirali i negodovali, pa su iz te ustanove dali saopćenje i pojašnjenje.

– S obzirom na to da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, i na reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučili smo da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena. Naprotiv, Memorijalni centar Sarajevo će nastaviti svoju misiju čuvara povijesti naslanjajući se na postojeći logo nišana i ljiljana, a djelujući u skladu sa novim dodatnim djelatnostima – izjava je direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića, koji je i sam krajem januara objavio novi logotip, koji se zbog burnih reakcija patriota i građana glavnog grada BiH ipak neće koristiti, piše Faktor.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...