Kolindino ‘službeno’ putovanje u Ameriku proglašeno najvećom tajnom od državnog interesa

Preporučujemo

U putnom nalogu Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za putovanje u SAD početkom 2017. godine, koji je Index.hr dobio nakon godinu i po dana što su zatražili putem Prava na pristup informacijama, prikrivena je ključna informacija koja je trebala odgovoriti na pitanje je li posjet SAD-u bio u privatne ili službene svrhe.

Svrha putovanja – nepoznato!

Naime, nakon što je Ured predsjednice prije godinu i po dana uskratio informaciju o putovanju predsjednice u SAD, a nakon toga jer su ovaj dokument proglasili državnom tajnom, napokon su ga morali predati nakon što im je to naložio Ured povjerenika za informiranje.

Iako je to uobičajeno kod putnih naloga, kod onog s Pantovčaka nedostaje svrha putovanja, nema ni obračuna troškova koji je sastavni dio tog dokumenta, a predviđena dužina službenog putovanja iz naloga ne odgovara najavljenom trajanju posjeta Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u.

Naime, posjet je trebao trajati pet dana, nakon izbijanja afere s putovanjem produžen je za dva dana pa je tako trajao sedam dana, a u putnom nalogu stoji da je predsjednica trebala boraviti u SAD-u devet dana.

Službeni ili privatni put

Početkom 2017. godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u SAD-u, ali o tome se nije znalo ništa. Na službenim stranicama Ureda predsjednice nije stajala nikakva najava koja bi upućivala da se radi o službenom odlasku predsjednice izvan zemlje. Nakon objave članka na Indexu kako predsjednica već drugu godinu za redom Novu godinu slavi u SAD-u, zaredala su se novinarska pitanja o prirodi posjeta Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji.

Par dana nakon Nove godine napokon se oglasio Ured predsjednice, a u vrlo kratkom priopćenju stajalo je da se radi o službenom putu, kao i da je predsjednica putovala komercijalnim letom te da bi posjet trebao trajati od 1. do 5. januara.

Nitko nije znao gdje se nalazi predsjednica, da bi se tek 5.1., ne njenom zaslugom, saznalo gdje je. U jeku afere je li posjet predsjednici SAD-u privatan ili službeni, Ured predsjednice donio je odluku o produženju boravka u SAD-u za dodatna dva dana.

Hrvatska lider u SAD-u

U ta dva dana predsjednica se dva puta javila za HTV i to ispred ograde Bijele kuće u Washingtonu. Ni tada nije htjela reći s kim se sve susrela već je naglasila kako je razlog njenog odlaska u SAD pozicioniranje Hrvatske kao “lidera”.

“Ovo je posjet koji je službeni i koji je usredotočen upravo na to da se iskoristi ovaj trenutak između dvije administracije, da se Hrvatska pozicionira kao faktor koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike”, rekla je tada predsjednica. Tek nakon povratka iz SAD-a, i to po izbijanju afere koju je otkrio Index.hr, predsjednica je tvrdila da se susrela s tri republikanska političara, dva senatora i jednim kongresmenom. Ni jedan od njih nije bio čelnik nekog važnog odbora, a gotovo svi su bili desničarski ekstremisti. Predsjednica je tvrdila da je bilo i sastanaka s predstavnicima “think-tankova”.

Index.hr je odmah u januaru zatražio protokol službenog putovanja u SAD, za koji je rečeno da ne postoji. Nakon toga zatražili su dostavu putnog naloga i izvješća uz navedeni putni nalog, iz kojih bi bili vidljivi troškovi putovanja i detalji boravka predsjednice u SAD-u.

Mjesec dana nakon upita, tačnije 7. februara, dobili su odgovor da ne mogu dobiti na uvid plan puta predsjednice jer je “došlo do opterećivanja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti”. Tada su napisali u službenom rješenju da portal Index.hr često traži informacije i da su zbog nas morali utrošili “puno vremena” i “uključiti veći broj službenika” te da je to sve “onemogućilo normalan rad Ureda predsjednice”.

Nakon što su objavili seriju članaka o putovanju predsjednice u SAD, više je čitatelja odlučilo od Ureda predsjednice, također putem Zakona o pravu na pristup informacijama, zatražiti istovjetne odgovore, odnosno dokumente. Dobili su tada odgovore da je putovanje u SAD krajem prošle i početkom ove godine proglašeno najvećom tajnom od državnog interesa!?

“Postoji osnovana potreba da se podaci Ureda predsjednice koji formalno nisu klasificirani kao tajni sada potpuno zaštite”, tvrdili su iz Ureda predsjednice.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...