Komšić: Čović je poslije Pavelića prvi državnik koji je prodao svoju državu

Preporučujemo

Čestitka člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine premijeru Hrvatske na bespravnoj gradnji Pelješkog mosta, odnosno čestitka na protupravnom nasilju nad BiH i na kršenju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, po svim parametrima jeste veleizdajnički čin, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić ističe da se radi o jedinstvenom primjeru u svijetu da se kolektivni šef jedne države stavio na stranu one države koja unatoč međunarodnim konvencijama ugrožava interes države koju zastupa, i to, kako je Komšić naveo, samo formalno.

– Taj član Predsjedništva BiH prvi je državnik, državnik uslovno rečeno, poslije Ante Pavelića koji je na ovakav način prodao državu koju navodno zastupa. Kao što je Pavelić prodao Dalmaciju Talijanima, tako danas naš član Predsjedništva isporučuje Zagrebu ono što Bosni i Hercegovini pripada po Konvenciji Ujedinjenih nacija – izjavio je Komšić.

On je ponovio da zvanični Zagreb ima vlastite izvođače radova na rušenju Bosne i Hercegovine.

– Neka priča ko šta hoće, ja ću reći ono što je mnogima, ali nažalost ne još svima, jasno. Dotični je samo izvođač radova na rušenju Bosne i Hercegovine, čega je naručitelj susjedna Hrvatska. Zvanični Zagreb u kontinuitetu podriva integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao države, krši međunarodne konvencije na štetu BiH, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno-politički karakter Federacije, da bi mirnim putem ostvarili ono što Franjo Tuđman nije uspio ni putem Udruženog zločinačkog poduhvata. Neki kažu da ovakve ocjene nisu diplomatske. Možda i nisu, možda treba izmisliti neke nove riječi za ovo što se Bosni i Hercegovini čini – rekao je Komšić.

– Prije jedanaest godina tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader prilikom posjete Mostaru, kazao je da će se Pelješki most graditi bez obzira na stav Bosne i Hercegovine. Podsjećanja radi, tada sam rekao da je nedopustiv takav odnos hrvatskog premijera, kao i odnos prema BiH u cijelosti te da ćemo, u slučaju da se gradnja ne usaglasi, tužiti Hrvatsku. Pošto ništa nije usaglašeno, a bespravna gradnja je počela, i dalje ostajem pri izrečenom. Ukoliko ikad budem u prilici da kao član Predsjedništva BiH, a pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, tužimo Hrvatsku, i ukoliko za to u Predsjedništvu budemo imali potrebnu većinu, to ćemo i uraditi. Sada to nije moguće, jer u Predsjedništvu BiH sjede veleizdajnici, ali će nadam se, biti moguće još krajem ove godine – zaključio je Komšić.

(Index.ba)

Najnovije

Vlada RS-a će predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini nakon odluke Ustavnog suda BiH

Vlada Republike Srpske utvrdit će i Narodnoj skupštini RS-a predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za...