Komšić na obilježavanju 30 godina 505. viteške brdske brigade u Bužimu

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas će u Bužimu prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice 505. viteške brdske brigade – 30 godina viteštva.

U 19.15 bit će polaganje vijenca na turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca – šehida 505. viteške brdske brigade.

Komšić će obići i Muzej 505. viteške brdske brigade.

Na centralnoj svečanosti povodom 30. godišnjice 505. viteške brdske brigade obratit će se Komšić.

505. viteška brdska brigada je brigada koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bila u sastavu Petog korpusu Armije RBiH. Osnovana je 15. augusta 1992. godine u Bužimu kao 105. bužimska krajiška pješadijska brigada, da bi 1. aprila 1993. godine naziv brigade promijenjen u 505. brdska brigada. Tokom rata, usljed zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine, brigadi je dodijeljeno kolektivno priznanje ‘’slavna’’ a potom i najviši počasni naziv ‘’viteška’’. Komandant brigade od njenog osnivanja pa do smrti bio je brigadir Izet Nanić. Sjedište brigade je tokom cijelog njenog postojanja bilo u Bužimu.

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...