Komšić nakon sastanka s Palmerom: HDZ je ogolio politiku i svrstao se na stranu onih koji su počinili genocid

preporučujemo

Pričali smo o svemu, ali smo se najviše doticali ustava i izmjena Izbornog zakona, kazao je nakon sastanka s američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom predsedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

– Nije gospodin Palmer donio nikakav papir, nikakvo rješenje, iako se može iz razgovora zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati – kazao je Komšić.

Komšić kaže da je presuda “Zornić” nešto od čega svi bježe, ali da na tome treba insistirati jer ona ruši ovakav sistem države. Kaže kako bi on to najviše volio, ali da za to neće dobiti podršku.

O jučerašnjoj sjednici Doma naroda i HDZ-ovog glasanja za poništenje zakonske zabrane negiranja genocida je rekao:

– Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću HDZ je jučer ogolio svoju politiku te je svima sada jasno – zaklučio je Komšić.

Pročitajte:  Komšić sutra u Vatikanu s papom Franjom

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...