Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, uvrštavanje Dejtona u dokument je očekivano

preporučujemo

Nakon što je završen NATO samit u Briselu i usvojen dokument u kojem je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tražio da se pomene i konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, ali se to nije desilo, oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić navodi da u deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali te da je to “još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima”.
“Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima”, rekao je Komšić.

Osim konstitutivnosti naroda, iz hrvatske diplomatije insistirali su i na uvrštavanju Dejtona u dokument što se i dogodilo.

“Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza”, riječi su Komšića.

Govoreći o izbornoj reformi rekao je da je “jasno da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti”.

Značajnim, Komšić smatra i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele.

Najnovije

Veliki broj Sarajlija duže od 19 sati bez vode, ViK najavio normalizaciju za poslijepodne

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavještava korisnike da su radovi na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 mm...