Komšić: Nismo svjesni šta 2018. znači za Bosnu i Hercegovinu

Preporučujemo

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić rekao je da ljudi /u Bosni i Hercegovini/ nisu baš svjesni šta bi 2018. godina mogla značiti za zemlju, te da sve ono što se trenutno dešava na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nije samo predizborna kampanja, već, kako je rekao, riječ je o planovima opasnim po cijeli Bosnu i Hercegovinu, ali i sa rizikom za cijelu regiju.

„Ko je spreman da se tome suprotstavi, to je veliko pitanje?“, rekao je Komšić u emisiji „Na kraju sedmice“ na TV Pink, prenosi Patria.

- -

Govoreći o podizanju međunacionalnih tenzija u BiH koje generiraju nacionalne stranke, Komšić je rekao kako misli da nacionalizam sam po sebi ne mora biti loš, on može biti motivirajući, ali je problem, rekao je, šoviznima i fašizam koji se javlja na ovim prostorima.

„Fašizam još nije pobijeđen“, rekao je Komšić.

Govoreći o dolasku delegacije ruskog Parlamenta 24. aprila u bh. entitet Republiku Srpsku Komšić je rekao da je Rusija vidjela jednu političku rupu na Balkanu, u koju je ušla. Misli kako je Zapad na takvo ponašanje sporo reagirao, te da se sada pokušava probuditi, piše NAP.

„Rusija je tu svojim novcem, svojim političkim utjecajem, vjerovatno je to praćeno i obavještajnim radom, plin je vrlo moćno oružje u rukama Rusije ne samo kada je BiH u pitanju, nego i Evropa“, rekao je Komšić.

- -

„Kada govorimo o ruskom novcu, on je jako primjetan ne samo u BiH i Srbiji, već i Hrvatskoj pa čak i Sloveniji. A, sa tim ide i svaka vrsta utjecaja. Novac je najmoćnije sredstvo da ovladate i politikom i teritorijem i društvenim procesima. Ali, mislim da zapad to neće baš tako lako promatrati“, rekao je Komšić.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...