Komšić: Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne uraditi velike stvari i u otežanim uvjetima

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas na Manjači prezentaciji vježbe “Kombinirani napor 22” i NATO ocjenjivanja deklarirane jedinice Oružanih snaga BiH.

U izjavi za novinare kazao je da je u pitanju značajna aktivnost Oružanih snaga BiH budući da je ocjenjivana grupa lake pješadije čime Oružane snage trebaju potvrditi da su interoperabilne za učešće u misijama i saradnju sa zemljama NATO saveza po NATO standardima.

– Siguran sam da će to biti uspješno ocjenjivanje jer Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari i u otežanim okolnostima iako su suočene s manjkom političke podrške i kada se govori o njihovom opstanku, ali i o materijalnoj podršci – dodao je Komšić.

Prisustvo EU diplomatskog kora govori koliko interesa postoji za to, kaže Komšić, posebno u trenutnoj situaciji u Evropi.

Osvrnuo se i na razgovore člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, naglašavajući da sve zabrinjava ruski stav o produženju mandata Misije EUFOR-a Althea budući da ta zemlja ima pravo na ulaganje veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kada se o tome bude glasalo.

– To će sigurno komplicirati situaciju, a mislim da Putin, ako se odluči na ulaganje veta, može zadati velike glavobolje ne samo nama nego i cijelom NATO savezu i Evropskoj uniji. Postoji alternativa snagama EUFOR-a, po Dejtonskom mirovnom sporazumu NATO može preuzeti tu misiju, ali ne postoji apsolutna saglasnost svih zemalja članica NATO-a za tako nešto – kaže Komšić.

On priželjkuje da se Rusija ne odluči na stavljanje veta na produženje misije Althea u Vijeću sigurnosti jer nikome nije u BiH do kompliciranja sigurnosne situacije i to prije svega ne odgovara građanima kojima je dosta, ističe Komšić, konflikata i neizvjesnosti.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...