- Advertisement -

Komšić primio novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Kraljevine Švedske u BiH Johanne Strӧmquist. 

Predsjedavajući Komšić je iskazao zahvalnost Kraljevini Švedskoj za podršku koju pruža BiH u procesu približavanja BiH evroatlantskim integracijama, s nadom da će s podrškom nastaviti i u budućnosti. Naglasio je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Kazao je da posebno mjesto, u okviru njegovanja i unapređenja odnosa BiH sa Švedskom, zauzima saradnja s dijasporom i zaštita interesa građana BiH koji u velikom broju, po raznim osnovama, borave u Švedskoj.

Ambasadorica Strӧmquist je kazala da Kraljevina Švedska aktivno podržava reformske procese, razvoj i približavanje BiH Evropskoj uniji. Kao zemlja iz grupe najvećih i najznačajnijih bilateralnih donatora, Švedska je od samog početka uključena u proces rekonstrukcije Bosne i Hercegovine i nastavit će u narednom periodu podržavati projekte od interesa za našu zemlju.

U kontekstu razgovora o putu BiH ka Evropskoj uniji, sagovornici su se složili da je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine putokaz kako da se BiH nastavi kretati ka dobijanju kandidatskog statusa.

Na kraju susreta predsjedavajući Komšić je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanoj ambasadorici Kraljevine Švedske u izvršavanju njene misije u BiH. saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...