Komšić: Rekao sam Čavušogluu da ne podržava Zagreb, Izborni zakon je naše unutrašnje pitanje

Preporučujemo

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom se obratio novinarima i istakao kako je dobio uvjeravanje da Turska sigurno ne podržava pokušaj susjednih zemalja u uplitanje u unutrašnje poslove BiH.

„Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH i sigurnost i stabilnost BiH. To mi se u ovom trenutku činilo iznimno važnim nakon raznih informacija koje su se pojavile nakon posjete ministra Čavušoglua, posebno Zagrebu”, kazao je Komšić.

Dodao je da nisu stigli razgovarati o trilateralnim sastancima ali da misli kako niko u Predsjedništvu BiH nema problema s tim da se održi i trilateralni sastanak između Turske, Srbije i BiH.

“To bi bio jedan u nizu. A što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, a već sam to rekao uvjeravanje ministra Čavušoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije u unutrašnje poslove BiH pa i u smislu izmjena Izbornog zakona BiH. To je naša stvar, naš posao u BiH, a to što Zagreb malo zloupotrebljava ove sastanke i svoju poziciju članice EU i NATO-a u odnosu na BiH je po meni samo odraz očaja zvaničnog Zagreba zato što nikako ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH. Rekao sam i ministru Čavušogluu da što budu sve uporniji i čvršći i insistirali na tome naš odgovor će biti sve jači i čvršći, neće uspjeti”, kazao je Komšić.

Dodao je da mu je drago što Turska podržava takav stav, a ne stav koji se pokušao lansirati sa sastanka u Zagrebu da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda.

“Na kraju ko predstavlja narode u BiH, postoji država BiH, postoje institucije BiH, postoji onaj ko je ovlašten po Ustavu i zakonima ove zemlje. Bez obzira ko je bio u tim institucijama zna se ko ima ovlaštenja da o tome razgovara. Kada je riječ o unutrašnjim odnosima PS BiH je jedino mjesto gdje se može odlučivati, sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu niti u Beogradu, niti u Briselu, niti u Berlinu, niti u Washingtonu niti u Ankari i drago mi je da imamo takvu potvrdu od ministra Čavušoglua”, zaključio je Komšić.

Najnovije

Počinje štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2. oktobra

Štampanje glasačkih listića za oktobarske Opće izbore u BiH počinje danas, najavljeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Predsjednik...