Komšić: Umjesto da Čovića i Dodika sankcioniše, Varhelyi ih poziva da sluša planove o podjeli BiH

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je povodom poziva evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija “liderima tri konstitutivna naroda” u BiH.

“Navodni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia tobožnjim predstavnicima konstitutivnih naroda, smatram potpuno promašenim. Umjesto da Evropska komisija izrekne sankcije Čoviću i Dodiku zbog obaranja reformskih zakona koji su dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Izetbegovića, Čovića i Dodika zovu kako bi im dvojica posljednjih predstavili svoje planove o podjeli BiH”, izjavio je Komšić.
On je dalje kazao da Varhelyi i Evropska komisija moraju znati da dok se god građani BiH pitaju o sudbini svoje zemlje takvih razgovora neće biti.

“Ako misle da će u Sarajevu za takve razgovore pronaći sagovornike, neka pokušaju, pa ćemo vidjeti kako će se provesti ti novi i mekši sagovornici”, zaključio je.

Podsjetimo da je Bakir Izetbegović već poručio da ne pristaje na format sastanka s tzv. predstavnicima naroda u BiH. Prije njega je lider HDZ-a Dragan Čović optimistično najavio sastanak te vrste u Briselu.

Najnovije

Tragedija kod Čitluka: Drvo palo na djevojčicu i usmrtilo je

Desetogodišnja djevojčica iz mjesta Vidovići kod Čitluka sinoć je, kako saznajemo, podlegla u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar nakon...