Komšićeva reakcija na Čovićevu najavu otvaranja predstavništva: Priprema terena za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta

preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je otvaranje zajedničkog predstavništva nekoliko kantona iz BiH u Briselu pri Evropskoj asocijaciji regija, u okrilju Vijeća Europe.

“Najavom otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava, i to predstavništava kantona za koje misli da će predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju, Dragan Čović je još jednom pokazao da sve što radi, radi po uzoru na Milorada Dodika, svoga partnera u urušavanju države Bosne i Hercegovine”, naveo je predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić

“Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Evropske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta pa države”, stoji u reakciji Komšića.

 Kako je kazao, riječ je o klasičnoj sloupotrebi.

“Jasno je da ne postoje nikakvi ni hrvatski ni bošnjački entiteti u FBiH, pa kao takvi, dakle kao ekskluzivno hrvatski ili kao ekskluzivno bošnjački ne mogu biti predstavljeni u Briselu. Prema tome riječ je o klasičnoj zloupotrebi te mogućnosti kako bi se pridobila politička legitimacija za nešto drugo. Kako bi se pridobila legitimacija ne za bolje predstavljanje interesa svih građana koji žive na tim područjima, nego za bolje predstavljanje jedne politike koja van svake sumnje ima za cilj konačno razbijanje Bosne i Hercegovine”, naveo je on.

Pročitajte:  Komšić: Dodika ne može spasiti Vučić

“Kada se ta politika hvali podrškom Republike Hrvatske za zadnje aktivnosti, ona se zapravo hvali podrškom Hrvatske u namjeri razbijanja Bosne i Hercegovine. Nažalost, odnos Hrvatske prema BiH u posljednje vrijeme upravo je takav. U kontinuitetu zvanični Zagreb podriva integritet Bosne i Hercegovine kao države. Zagreb krši međunarodne konvencije na štetu BiH, kao i u slučaju Pelješkog mosta, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, upućuje apelacije ka Ustavnom sudu BiH i vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno- politički karakter Federacije”.

Pročitajte:  Komšić: Dodika ne može spasiti Vučić

“Prema tome, posljednji potez Zagreba, i Dragana Čovića koji je samo izvođač radova na rušenju BiH dio je takve politike kontinuiteta”, izjavio je Komšić.

“Takvoj politici se moramo suprotstaviti kao građani Bosne i Hercegovine. Ne pozivam Predsjedništvo niti preostale zvaničnike iz institucija BiH, na bilo kakvu reakciju. Njih je više besmisleno pozivati, jer po ne znam koji put neće uraditi ništa. Pozivam građane da otvore oči i da u institucije BiH uvedemo one koji na otvoreno podrivanje države BiH neće ni šutjeti ni sjediti skrštenih ruku”, naglasio je Komšić.

(Index.ba)

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog krivotvorenja novca

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hadžiavdić Aldina, zvanog ”Hadžo” i “Alda”, rođenog 1993. godine u Mostaru, zbog...