Konačni dogovor Srbije i Kosova do kraja godine – Escobar smatra da je to moguće

Preporučujemo

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je danas u Beogradu da bi se konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao ostvariti do kraja ove godine te da misli kako je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u veleposlanstvu SAD-a na kraju posjeta Beogradu, Escobar je rekao da je Zajednica srpskih općina dio ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uvjerenje da je njeno formiranje sada bliže nego pije mjesec dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Escobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa, prenosi Beta.

Escobar je pozvao obje strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju i iskoriste priliku koju im daju Europa i SAD.

Escobar je u Beograd došao uoči sastanka čelnika Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a u petak će posjetiti Kosovo.

Escobar bi se trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, potvrdio je glasnogovornik kosovske Vlade Pëparim Kryeziu.

Posjet visokog američkog dužnosnika dolazi nekoliko dana prije sastanka čelnika Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, a na poziv šefa EU diplomacije Josepa Borrella.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...