Konaković: Iznenadila me odluka Stojanovića, Dodiku bi se mogao svašta nagovoriti, ali…

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković govorio je gostujući na N1 o Igoru Stojanoviću, Refiku Lendi, Miloradu Dodiku i ostalim aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, prije svega Federaciji.

Kako kaže, iznenadila ga je današnja odluka potpredsjednika FBiH Stojanovića da ne da saglasnost za formiranje nove federalne vlade.

“Svi mi imamo neke dileme, posebno oko kadrovskih pitanja. Svi bismo mi to nekako bolje uredili u drugim redovima, ali nije to ništa novo. Pritisak je jako velik. Ne nosimo se s njim svi na isti način.

Za neka imenovanja za koja je glasao NiP ne bismo glasali vjerovatno da su drugačije okolnosti, ali kad pogledam šta sve dobijamo sa druge strane onda se neke stvari moraju progutati. Nemam dilemu da li to treba raditi”, poruka je Konakovića.

Kaže da ne zna šta će uraditi Nermin Ogrešević iz NES-a, Dragan Čović iz HDZ-a i Nermin Nikšić iz SDP-a po pitanju ministara koje je Stojanović označio kao sporne u novoj federalnoj vladi.

Kaže da se trenutna vladajuća koalicija ne može porediti sa SDA.

“Da nas neko poredi s ovima što odlaze, ja mislim da se to ne može staviti u istu rečenicu. U samo dva mjeseca pokazali smo suštinsku razliku, sa istim partnerima. Ove godine smo imali budžet na vrijeme i to veći. Šta to znači najbolje je da pitate ljude na granicama, iz oružanih snaga i tako dalje”, rekao je Konaković.

O današnjem komentaru Lende da bi HDZ, SDP i SDA trebali sjesti i napraviti dogovor oko nove federalne vlade, a da su ostali nebitni kaže da ga ne vrijeđa.

“Već dugo me ne vrijeđa što govore iz SDA, i Lendo i druge Lende. Sve rade – ucjenjuju, ruše, prepadaju, prijete, Još nisu svjesni da su sve ovo uradili svojim greškama. Ipak, moram reći da to ne radi cijena SDA, već samo grupa ljudi oko njenog predsjednika. Ima tamo dosta dobrih ljudi”, kaže Konaković pa dodaje:

“Mi bismo se trebali na ucjeni Lende predati i reći ‘dobro bit će SDA u vladi’? To ne ide tako”.

Dodao je i to da SDA ne zanima država BiH već “ih samo zanimao KCUS, OSA itd.” Osvrnuo se na sve što govori i radi prvi čovjek RS-a Milorad Dodik.

“Mi ga nismo mogli prevaspitati. Ako neko može, evo mu sve naše pozicije. Dodik priča, a onda izglasa budžet i brojne druge strvari. Imamo normalno funkacionisanje državne vlasti. Za sada je implementirano ono što je dogovoreno”.

“Nije mi OK da je rekao da će istući Sattlera. A, je li treba biti rješenje da se SDA vrati u vlast zbog toga? Neka se oni time ne bave.

Dodik se ne snalazi u politikama koje mi preferiramo, nego u politikama konflikta. Tu je jedan od najboljih koje ja znam. Mi smo mu ponudili nešto drugo. Ja bih mu se mogao sada svašta nagovoriti, ali sutra bi red bio još veći ispred Ambasade Njemačke”, kaže Konaković.

Izrazio je nadu da će Schmidt donijeti novu odluku koja bi omogućila deblokadu Federacije jer je, kako kaže, on i zakuhao.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...