Konaković na društvenim mrežama pokušao opravdati učinjenu štetu koju je odobrio ministar Šteta, građani ogorčeni

Preporučujemo

Predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama komentarišući saobraćajni kolaps koji se jučer dogodio u glavnom gradu BiH. Konaković je još jednom pokušao opravdati učinjenu štetu koju je odobrio ministar Šteta.

“Hitno moramo mijenjati propise koji regulišu oblast zatvaranja glavnih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo. Pristupićemo izradi kalendara za neke manifestacije koje su od javnog značaja za KS i reducirati broj događaja zbog kojih se ulice zatvaraju za saobraćaj”, istakao je Konaković.

Kako je istakao, ponudit će “alternativne, manje frekventne saobraćajnice koje ne ugrožavaju kretanje ljudi i vozila”, te da je o tome razgovarao sa ministrom Adnanom Štetom.

Izbjegavajući stvarni problem Konaković tvrdi da su problem propisi, ne spominjujući dozvole koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo odnosno Ministarstvo saobraćaja. Zanimljivo je da Ministarstvo saobraćaja prije izdavanja dozvole nije napravilo analizu kojom bi bilo utvrđeno kakve bi posljedice po građane ovakva obustava saobraćaja izazvala.

Upitan je i kakav razlog je imalo resorno ministarstvo da nekome odobri blokadu glavnog grada, i angažuje policijske pripadnike da zatvore saobraćajnice glavnog grada.

Na prvi pogled reklo bi se da je Vlada Kantona Sarajevo navikla da daje odobrenja za razna okupljanja, zbog kojih ispaštaju upravo građani. Posljednji od njih je bila parada ponosa u kojoj su građani Sarajeva negodovali jer su se u glavnom gradu osjećali kao taoci Vlade KS i organizatora parade.

U reakcijama na Konakovićevu objavu na društvenoj mreži Facebooku brojni građani su iznijeli svoje ogorčenje na današnja dešavanja u Sarajevu, nazivajući je sramotom.

Donosimo vam samo neke od reakcija građana:

– Ovo od danas je velika sramota! Što je najgore sutra je repriza. I Papa je bio u Sarajevu pa se moglo doći od tačke A do tačke B. Danas Ilidža pod kljucem bila.

– Dragi Elmedin Dino Konaković ko li dade odobrenje organizatoru i nalog MUP-u da postupi po istom?! Zahtjev se može i odbiti… odbijaju se i drugi potpuno osnovani zahtjevi.

– Elmedin Dino Konaković iskoristite, Vilsonovo, Darivu, Poljine, ratni put prema Igmanu … i još ima lokacija u ovom gradu i Kantonu samo treba otvorit kartu i pogledat detaljno.

– Dokazano na djelu/nedjelu da su ministi nesposobni likovi koju su tu da se slikaju i prime platu, ne zaslužuju da vode ovaj grad i KS!

– Saobraćajnice u katastrofalnom stanju, gradske gužve nikad nisu bile veće i sve trpe građani a ministri saobraćaja se smješkaju sa fotografija.

– Ovo danas je bilo potpuno sramotno. Krajnji diletantizam. Ovako se ne upravlja poslovima zajednice. Uzrokovano je bespotrebno trošenje goriva sigurno reda nekoliko stotina hiljada maraka. Da ne kažem da se nije znalo o čemu se radi. Jel kakav mevlid napao ambasadu, ili dolazi Merkelova, ili su uhapsili XY. Pa haos. Nismo to ničim zaslužili. Ko je ovo smislio i osmislio neka se miče iz javne sfere.

– Umjesto što ste šupljirali, bolje da ste sjeli u auto i osjetili na svojoj koži primitivizam za koji ste odgovorni. Bolje da si tražio da podnese ostavku. Sram vas bilo, neradnici i demagozi!

Podsjetimo, zbog biciklističke utrke “UCI Gran Fondo Wold Championship – Istočno Sarajevo – Sarajevo 2021” jučer je na brojnim cestama širom Sarajeva obustavljen saobraćaj.

Biciklistička utrka prolazi kroz teritoriju Kantona Sarajevo, od starta do cilja i to u subotu i nedjelju, 9. i 10. oktobra 2021. godine, a koja se sastoji obustave saobraćaja na dionicama na kojima se budu kretali učesnici biciklističke utrke.

Obustava saobraćaja se nstavlja i danas, a građane očekuje novi saobraćajni kolaps.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...