Konaković u posjeti Briselu održao nekoliko sastanaka, pa prikrio onaj sa Željanom Zovko

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u zvaničnoj je posjeti Briselu. Na svom Twitter profilu izvještava bh. javnost o “uspješnim sastancima” sa evropskim zvaničnicima.

Prvo sa komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, potom sa stalnim izvjestiocem za BiH Paolom Rangelom, a onda i sa predsjedavajućim Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Davidom McAllisterom.

Sasvim slučajno ministar Konsković je zaboravio navesti da je sjednici sa McAllisterom i prisustvovala i EU parlamentarka Željana Zovko, koja je ispravila njegovu grešku te je na svom Twitter profilu objavila fotografije srdačnog susreta kazavši kako su imali konstruktivan sastanak.

Zajedničko gotovo svim Konakovićevim sagovornicima jeste činjenica da se radi o predanim lobistima za interese HDZ-a BiH.

Svim Konakovićevim sastancima u Briselu prisustvovao i njegov zamjenik Brkić, iako održavanje sastanaka ministra vanjskih poslova u takvom formatu, koji uključuje i zamjenika, nikada nije bila praksa.

Nameće se pitanje zašto je Konaković odabrao baš one zvaničnike koji zastupaju potrebu nametanja „legitimnog predstavljanja“ na način na koji HDZ interpretira tu sintagmu, a ne one europarlamentarce koji se zalažu za uvođenje evropskih demokratskih standarda u ustavnopravni okvir BiH.

Tinek Strike, Michael Gahler, Nathalie Loiseau, Dietmar Koster, Thijs Reuten, Delara Burckhardt…, samo su neki od EU parlamentaraca koji doslovno “ginu” kako u Parlamentu, tako i na svim mogućim drugim evropskim destinacijama za što ubrzaniji prijem Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo EU.

Svi su odreda lobisti za BiH i žestoko su se protivili i protive izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH prema Čovićevim željama, kao i nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta. Očigledno za njih Konaković nije imao vremena jer se ne uklapaju u “agendu relaksacije odnosa u BiH”.

Podsjećamo, Željana Zovko je Čovićeva najjača lobistica o kojoj je pisao i austrijski list Standard. Uz to jedna je od onih koja je Konakoviću među prvima lajkala na Twitteru njegove stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH i Domu naroda FBiH.

– Željana Zovko očito se ne može odlučiti koju bi državu predstavljala. Ranije je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine, a sada predstavlja Hrvatsku u Evropskom parlamentu. Mentalno je ona međutim još u svojoj domovini: Mostaru. U Evropskom parlamentu ona lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a. Ljudi poput Željane Zovko godinama uvjeravaju ostatak Evrope kako su Hrvati u BiH diskriminirani. Ali radi se o tome da HDZ bude jedini predstavnik Hrvata u BiH – pisao je o njoj austrijski list u članku pod nazivom “Hrvati u EU agitiraju za nacionalističke ciljeve u BiH”, napisao je austrijski list.

 

Najnovije

Dodik ponovo u prijetećem tonu secesije RS: Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Gacku ponovo pričao o secesiji RS. On je, komentirajući pitanje imovine...