Konaković: Vjerojatno ću obnašati jednu funkciju u Vijeću ministara

Preporučujemo

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković otkrio je da se vidi kao ministar u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Index.hr, Konaković je kazao da u narednom periodu neće biti samo zastupnik NiP-a, ako ta stranka bude dio vlasti na državnom nivou.
“Vjerojatno ću obnašati jednu funkciju u Vijeću ministara, ako to bude pozicija za koju imam kompetencije”, izjavio je.

Konaković smatra da ima kompetencije za četiri ministarstva.

“Vanjska trgovina, vanjski poslovi, područje sigurnosti, civilni poslovi. To su četiri resora u kojima bih mogao dati doprinos. Znaju svi ljudi da ne bježim od te vrste odgovornosti. Ovo je vrijeme da se radi, a ne da se pametuje. Sada treba iskoristiti ovaj momentum koji BiH ima, naročito ako bismo dobili status kandidata za ulazak u Evropsku uniju”, kazao je.

Na pitanje šta bi učinio kao ministar vanjskih poslova BiH, odgovorio je:

“Prvo smatram da trebamo imati bolju diplomatiju, koja je sada puna stranačkih uhljeba. Vjerujem i da dobri odnosi s našim susjedima trebaju biti prioritet, bez obzira na sve što smo prošli”, poručio je.

Prije nekoliko dana u javnosti se počelo spekulisati da bi Konaković mogao prihvatiti funkciju novog šefa bh. diplomatije nakon što je njegov stranački kolega Denis Zvizdić obznanio da on želi ostati u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Istovremeno jedna od favoritkinja Osmorke za ovu ministarsku poziciju je Sabina Ćudić, no i dalje je pitanje da li će Naša stranka biti dio vlasti sa SNSD-om ili će stranački organi donijeti drugačiju odluku.

Najnovije

Ukrajinci tvrde da će nova ruska ofanziva početi u narednih deset dana

Neimenovani zvaničnik Oružanih snaga Ukrajine za Financial Times je rekao da Rusija planira u narednih deset dana pokrenuti novu...