Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH najvjerovatnije 16. februara

Preporučujemo

Sjednica Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu trebala bi biti održana u četvrtak, 9. februara, a konstituirajuća sjednica Doma naroda u novom sazivu 16. februara.

Kazao je to Feni predsjedavajući Doma naroda u dosadašnjem sazivu Nikola Špirić.

- -

“Zakazao sam sjednicu Kolegija za četvrtak. Poslovnički je sedam dana, znači 16. februar bi optimalno bio rok za konstituitrajuću sjednicu Doma”, naveo je on.

Centralna izborna komisija BiH je 3. februara donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH. Također, CIKBiH je 16. januara potvrdio rezultate posrednih izbora i dodjelio mandate u Dom naroda PSBiH iz Republike Srpske.

Klub delegata bošnjačkog naroda činit će: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

U Klubu delegata hrvatskog naroda u ovom mandatu bit će: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

- -

Klub delegata srpskog naroda činit će: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

U skladu s odredbama Poslovnika Doma naroda državnog parlamenta, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Propisano je da prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulirano. Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni delegat kao privremeni predsjedavajući.

Dom naroda sastoji se od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...