Kontrola osnovnih životnih namirnica i goriva: Inspekcija izdala kazne u iznosu višem od četiri miliona KM

Preporučujemo

Ispostavilo se da su na benzinskim pumpama i u trgovinama tokom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru.

Entitetski, kantonalni, gradski i opštinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

- -

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontrolisanoj benzinskoj pumpi utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput pumpadžija novčanike građana ostavili tanje za stotine hiljada KM, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 miliona i 250 hiljada KM zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer. Od ovog iznosa tri miliona KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milion i 250 hiljada KM u Federaciji BiH.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan efekat od očekivanog. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici pumpi i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju ustvari platili građani.

“Kaznene mjere su takve da trgovci čini mi se svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija da se to vrlo lako plati, jer sve te kazne su u suštini platili potrošači – kazala je Murisa Marić iz Udruženja.

- -

Da se kažnjavanjem u maloj otvorenoj ekonomiji poput BiH, potpuno zavisnoj od uvoza, malo šta može postići smatra i Marko Đogo sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

“Ovakva informacija o kažnjavanju privrednih subjekata lijepo zvuči, ali definitivno u ovom ekonomskom sistemu to ne znači puno i neće promijeniti ništa – mišljenja je Đogo.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...