Koordinacija Sindikata KS drugi put podnosi inicijativu za pregovore oko definisanja osnovice za obračun plaća

Preporučujemo

Koordinacija Sindikata koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo na osnovu Zakona i Kolektivnih ugovora po drugi put podnosi inicijativu za organizovanje pregovora oko definisanja osnovice za obračun plaća za sve radnike koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo za budžetsku 2022. godinu.

– Ovlašteni predstavnici reprezentativnih Sindikata traže od Vas da se održi zajednički sastanak u roku od tri dana na kojim bi otvorili pregovarački proces za utvrđivanje osnovice za obračun plaće za budžetsku 2022. godinu. Koordinacioni odbor neće čekati Vašu najavu da ćete sa Sindikatima razgovarati 22.decembra 2021. godine. Molimo Vas zakonsku i ugovornu obavezu o otvaranju pregovora sa Sindikatima oko definisanja osnovice za obračun plaća ispoštujete i da pregovore počnemo prije nego što na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo bude na dnevnom redu tačka Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Ukoliko se pregovori ne otvore Sindikat skreće pažnju Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo da neće prihvatiti politiku svršenog čina oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća, nego će poduzeti sve zakonske mjere i aktivnosti da Sindikat ostvari svoju pregovaračku funkciju. Koordinacija Sindikata najavila je da će na dan zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo provesti 30.11.2021. godine sindikalne mjere i akcije i to:

- -

l. Štrajk upozorenja u svim sindikalnim organizacijama

2. Organizovanje protestnog okupljanja pred zgradom Skupštine Kantona Sarajevo.

Ako ove akcije i mjere sindikata ne budu dovoljan povod da se nastali problem riješi dogovorom, Sindikat će poduzeti i radikalnije mjere i aktivnosti u ostavrivanju interesa svog članstva, a to je Generalni štrajk u granama sindikata koji čini Koordinaciju i organizovanje višednevnih i višesatnih protesta. Nadamo se da ćemo u najskorije vrijeme ozbiljno i argumentovano otvoriti pregovore oko utvrđivanja osnovice za obraćun plaće za 2022. godinu – navodi se u saopćenju Koordinacije sindikata SSSBiH Kantona Sarajevo.

- -

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...