Korisnici centara za zdravo starenje uskoro počinju edukaciju filcanja vune

Preporučujemo

U Centru za zdravo starenje uskoro počinje radionica filcanja vune. Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine na području općine Centar kroz uključivanje žena treće životne dobi u aktivnosti dodatnog osposobljavanja i obuke tehnikom filcanja vune koji će sadržavati i poslovne elemente vezane za načine prodaje i promovisanje izrađenih artikala.

Radionice su dio aktivnosti u okviru projekta „Tandem plus-tradicija za budućnost“. Nematerijalna kulturna baština je jedan od ključnih segmenata prepoznavanja i definisanja kulturnih identiteta, kroz koju se promoviše, održava i razvija kulturni diverzitet i kreativnost.

- -

Udruženje „Sahan“ koje će realizovati ovaj projekat se zalaže za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije BiH  kao važnog i sastavnog dijela života građanki/građana, te poticanje modernog kulturnog stvaralaštva kako bi građani/građanke poboljšali svoj društveni položaj.

Naime, Udruženje „Sahan“ je i prošle godine realizovalo radionice filcanja vune u Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad, a projekat je podržala Općina Centar.

Projekat počinje 17. septembra 2019. godine i održavat će se u Centru za zdravo starenje Općine Centar utorkom u terminu od 11 do 13 sati, te četvrtkom od 10 do 12 sati u Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad, a edukator je Elma Bećirović.

– Projekat filcanja vune koji će trajati šest mjeseci podržan je od Općine Centar i Udruženja „Sahan“. Cilj je edukovati žene koje su zainteresovane za ove aktivnosti, te napraviti jedan izložbeni prostor gdje će one moći svoje radove predstaviti. Ovo je inovacija na našem tržištu. Želimo da prenesemo znanje na naše članice, te da se naša tradicija i kultura nastavi, istakla je Bećirović.

- -

Korisnice Centra su veoma zainteresirane za ove aktivnosti i žele aktivno učestvovati u obuci izrade predmeta od filcane vune.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...